Altaposten kan i samarbeid med avisa Ávvir presentere en fullstendig oversikt over de forskjellige listene som stilles i de forskjellige valgkretsene. Mens Ávvir presenterer oversikten på samisk, finner du her den norske versjonen.

Ved å dra deg rundt i det interaktive kartet eller ved å velge kretsens navn øverst i grafikken kan du finne fram til din valgkrets. Under «Parti» ser du hvilke lister som finnes i den aktuelle kretsen, og klikker du på disse får du igjen opp representantene som stiller på lista, i korrekt rekkefølge.

Oversikten inneholder også informasjon om stemmeresultatet for 2013, for den aktuelle kretsen, samt hvor mange stemmeberettigede som er i kretsen.

7 valgkretser - 43 mandater

Sametingsvalg foregår etter de samme grunnprinsipper som stortingsvalg. Velgerne stemmer direkte på representanter for et valgdistrikt ved å gi sin stemme til en valgliste ved direkte valg, og representantene fordeles etter innbyrdes forhold mellom de stemmetall som tilfaller de enkelte valglister, såkalt forholdstallsvalg. Ved sametingsvalg benyttes imidlertid ikke de samme 19 fylkesbaserte valgdistriktene som brukes ved stortingsvalg.

Slik er valgkretsene til årets valg på sametinget med antall mandater i parentes:

1. Østre valgkrets: kommunene Sør-Varanger, Nesseby, Vadsø, Vardø, Båtsfjord, Tana, Berlevåg, Lebesby og Gamvik i Finnmark fylke (5)

2. Ávjovári valgkrets: kommunene Karasjok, Kautokeino og Porsanger i Finnmark fylke (8)

3. Nordre valgkrets: kommunene Nordkapp, Måsøy, Kvalsund, Hammerfest, Alta, Hasvik og Loppa i Finnmark fylke og kommunene Skjervøy, Kvænangen og Nordreisa i Troms fylke (6)

4. Gáisi valgkrets: kommunene Kåfjord, Storfjord, Lyngen, Karlsøy, Tromsø, Balsfjord, Målselv, Bardu, Lenvik, Berg, Torsken, Tranøy og Sørreisa i Troms fylke (5)

5. Vesthavet valgkrets: kommunene Dyrøy, Salangen, Lavangen, Gratangen, Skånland, Ibestad, Harstad, Bjarkøy, Kvæfjord i Troms fylke og kommunene fra og med Saltdal, Beiarn og Meløy og nordover i Nordland fylke (4)

6. Sørsamisk valgkrets: kommunene fra og med Rana og Rødøy og sørover i Nordland fylke, fylkene Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, kommunene Surnadal, Rindal og Sunndal i Møre- og Romsdal fylke og kommunene Engerdal, Rendalen, Os, Tolga, Tynset og Folldal i Hedmark fylke (4)

7. Sør-Norge valgkrets: de kommunene i Møre og Romsdal og Hedmark fylker som ikke tilhører valgkrets 6, samt fylkene Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Akershus, Østfold, Oppland og Oslo. (6)