Nordkalottfolkets Kjetil Romsdal og Rolf Wilhelmsen sier dokumentasjonen av NRK Sápmis utestenging av norskspråklige er skremmende lesning. Romsdal sier til Altaposten at praksisen som viser seg dokumentert i boka «Et folk – flere valg», er noe Nordkalottfolket har reflektert over gjennom år på Sametinget.

– Det er nylig kommet ut en solid bok: «Et folk – flere valg», skrevet av forskere fra flere ulike universitet. I dette forskningsarbeidet dokumenteres det at NRK Sápmi gjennom mange år har hatt en bevisst strategi å utestenge de norskspråklige så mye som mulig fra sine mediekanaler. De forsvarer det med at deres fremste formål er å styrke samisk kultur og språk. Vi norskspråklige er ikke gode nok samer for dem, sier Kjetil Romsdal fra Nordkalottfolket og legger til at det i boka går klart fram at det er gjort bevisste valg om ikke å benytte norskspråklige kilder.

Skremmende

– Det er skremmende å se dette svart på hvitt, når vi vet at 70 prosent av oss samer ikke behersker samisk språk. Spesielt gjelder dette når den demokratiske prosessen da bør favne så bredt som mulig slik at alle får tilgang til de samme nyhetene, sier Romsdal.

Han mener NRK Sapmi har tatt et helt konkret valg i forhold til å utestenge norskspråklige samer fra debatter og reportasjer.

– De unnskylder seg med at norskspråklige har andre kanaler. Men vi vet at makta til en statskanal er enorm, og vi er helt avhengig av at noen tar det samiske samfunn på alvor. Det ser vi at statskanalen ikke gjør, ved at de utestenger oss norskspråklige. De listene som har norskspråklige på de øverste plassene, blir som en følge av dette utelukket fra debatter og politiske spørsmål, mener Romsdal.

– Vi syns statskanalen bidrar til å skape forakt for norskspråklige samer. Gjennom mange år har de bevisst bygd opp under at samiskspråklige er viktigst. De har bidratt til å usynliggjøre 70 prosent av den samiske befolkningen, ved å ikke la deres syn komme frem. Mens resten av Norge er opptatt av integrering, er NRK Sápmi forkjemper for segregering og utestengelse av sitt eget folk fra mediebildet. Vi har jo sett det, men å få det så grundig dokumentert er svært skremmende, sier Kjetil Romsdal.

Sist uke svarte direktøren for NRK Sápmi, Mona Solbakk på kritikk fra førstekandidaten til Nordkalottfolket, Toril Bakken Kåven. Solbakk avviste at NRK Sápmi kun slipper til samiskspråklige.

– Vi slipper folk til uavhengig av språk, både på tv, radio, nett og SoMe. Vi har eksempelvis seks timer radio daglig og de fleste av våre intervjuobjekter er samiskspråklige, men vi intervjuer også norskspråklige, så hennes (Bakken Kåvens, red. anm) påstand om at vi ikke slipper til norskspråklige det kan jeg ikke forstå, sa Solbakk.

Et gufs fra fortida

– Vi har over år jobbet for å vekke til live den samiske identiteten, ved å få folk til å forstå at de er ikke mindre norsk eller kvensk om de også aksepterer sin samiske bakgrunn. Mange av oss har vokst opp med disse tre kulturene tett vevd sammen, og er glad og stolt av å være en miks av flere identiteter. Å lese hvordan man bevisst skaper skiller og definerer norskspråklige samer som ikke bra nok, er som et kaldt gufs fra en tid vi helst vil glemme, sier Rolf Wilhelmsen, som er oppvokst i Børselv i Porsanger, og definerer seg som både nordmenn, kven og same.

– Vi ser også at NRK Sapmi på forhånd har definert at det fins kun to alternative presidentkandidater: Aili Keskitalo fra NSR og Ronny Wilhelmsen fra Ap. Og, siden da alt skal foregå på samisk, er det kun NSR og NSRs støttepartier og deres holdninger som kommer frem i statskanalen. Når i tillegg alle tema er bygd opp rundt språk og gruvedrift, har man allerede for mange måneder siden utpekt en vinner.  Hva med kampen om fiskeriene? Hva med oppdrettsnæringa som herjer tulling i fjordene våre? Og ikke minst, hva med den store frustrasjonen man ser i både indre Finnmark, Troms og deler av landet rundt manglende rettigheter til å kjøre i utmarka, spør Rolf Wilhelmsen og Kjetil Romsdal fra Nordkalottfolket.