Det Samiske nasjontalteatret Beaivvas åpner sin fjerde urpremiere om få dager. Det skjer på Det Norske Teatret i Oslo.

Regissert av Frank

Stykket heter «Johan Turi» og er regissert og bearbeidet av altaværingen Frank Jørstad og Kristian Lykkeslet Strømskag.

– Vi forsøker å ha minst èn premie i året i hovedstaden og denne gang klaffet det bra å ha det med stykket «Johan Turi», som kort forklart handler om tre mennesker som møtes på en togreise gjennom Skandinavia. Stykket handler om den første samiske boken som tar for seg samens liv. Den ble utgitt første gang i 1910. På toget møter konsernsjefen Hjalmar Lundbohm frå Kiruna den danske kunstneren og antropologen Emilie Demant, og Johan Turi (1854-1936) som var reindriftssame fra Kautokeino. Han blir regnet som den første samiske forfatteren. Det hele er en fin blanding mellom fiksjon og virkelighet og bygger på drømmer, tvil, forføring og anger, sier Brita Triumf i Beaivvas.

Intim opplevelse

Stykket er skrevet av Harald Gaski og Gunnar Gjengset. Begge debuterer som dramatikere med dette stykket.

– Det spesielle er at stykket skal spilles for publikum som blir plassert på begge sidene av scenen. Det betyr at det blir en veldig intim opplevelse hvor man føler at man er med i handlingen, så vi er veldig spent på reaksjonene etter hver forestilling. Vi skal på en lang turnè i hele Nordkalotten og denne gang er det Kautokeino som skal få se stykket sist. Det skjer 17. oktober. Vi kommer selvsagt også innom Alta underveis og publikum trenger ikke kunne et ord samisk, for det hele blir oversatt til norsk, påpeker Triumf.

Det er denne gang skuespillerne Igor Antte Ailu Gaup, Egil Keskitalo, Inga Marja Sarre som skal kle opp rollene i «Johan Turi».