– Det er første gang vi gjør noe som dette, så vi er veldig spente, sier leder for kvinnenettverket, Siv Johansen, og medgir at det er ikke alle i gruppa som har vært i Finnmark tidligere.

Responsen lokalt i Lofoten og Vesterålen har vært veldig god. Nå er de spente på responsen i Alta og Kautokeino.

Nettverk

Kvinnene fra havet er et nettverk av kunstnere og håndverkere fra Lofoten og Vesterålen som har slått seg i lag og samarbeider om ulike prosjekter. Nå har de holdt sammen siden 2014.

– Det fint å ha noen andre å samarbeide med. Å være kunstner kan ellers være en ganske ensom jobb, sier Johansen.

Det er ikke hele gruppen som kommer til Alta og Kautokeino, noen har en «vanlig» jobb ved siden av å være kunsthåndverker.

– Jeg fikk til slutt så mye å gjøre at jeg valgte å si opp min stilling som kunsthåndverkslærer og satse for fullt på dette, forklarer hun.

Johnsen driver Galleri Uvær og jobber med kunstglass.

Variasjon

– Vi har med en av hver yrkesgruppe, siste tilskudd i nettverket er Susanne Winther som er tattovør, forteller hun.

– Det skal være variasjon i det vi tilbyr. Vi skal ikke utkonkurrere hverandre, forklarer Johnsen.

Kvinnene fra havet har blant annet fått støtte fra «Kvinnemillionen» før nåværende regjering fjernet denne støtteordningen.

– Det handler om å skape sin egen arbeidsplass i Distrikts-Norge, påpeker Johnsen, og for oss handler det om å overleve som håndverker. Alene kan det være vanskelig.

Nå møter medlemmene i nettverket flere ganger i året – blant annet til fag- og temadager.

– Vi vil gjøre oss selv bedre, og vi hjelper hverandre. Vi må være kreative for å overleve, understreker hun.

Utvider markedet

Markedet i Alta holdes på Folkets hus 1. september.

– Dagen etter er vi i Kautokeino hvor vi vært så heldige å få være hos Juhls, takket være Silvia Rehnlund som har jobbet der tidligere, forteller Johnsen.

Rehnlund driver nå sin egen sølvsmie og er en av kunstnerne som er med til Finnmark.

Ellers lokker Kvinnene fra havet med fargerike strikkeklær eller såper laget av molter plukket på Andøya, vakkert glass fra Galleri Uvær, fargerik strikk fra Rannveig Gjevre, naturlige såper fra Alveland og delikatesser fra Betty's tesalong og Nordtun gård.

– Livet blir aldri det samme etter at du har smakt den syrlige sitronkaka til ho Betty i Betty´s reisende tesalong eller sjokoladekaka med guiness øl, mener kvinnene.