Det fastslår Henrik Seppola Larsen i Finnmark fylkeskommune og tilfører.

– Kommunen har jo bygd opp holdeplasser og busskur. Nå er det bare for oss å betjene dem, sier han.

Ikke i bruk

Mange har stusset over at ruta fortsatt ikke er kommet i drift etter lang ventetid. Det flotte busskuret som er satt opp på Aspemyra i Saga er fortsatt ubrukt. Her skulle nye sagaværinger i nybyggerfeltene stå tørrskodd å vente på bussen til jobb, skole eller fritidsaktiviteter. Altaposten har fått flere henvendelser om busskuret som aldri ble tatt i bruk. Til dags dato er det ennå ingen som har sett en buss her.

– Vi holder på med ruteplanlegging for Saga. Vi ønsker at Saga skal dekkes. Det er viktig at bussen går dit folk bor, og det må ikke være mer enn 400 meter til busstoppet for at folk skal bruke bussen, forklarer rådgiver Seppola Larsen.

Han har et samarbeid med Alta kommune, ved Gjermund Abrahamsen Wik, for å finne de beste løsningene for bybussen.

– Vi ser på nye løsninger for bybussen, rute 140. Da må vi bygge ruta helt på nytt, i samarbeid med kommunen. For å få det til, baserer vi oss på tidligere brukerundersøkelser, og annen kunnskap vi har om rutene, sier Seppola Larsen.

Kommunen var kjapp

– Vi satte opp busstopp allerede i fjor. De har lagd inn både Aspemyra-feltet, men fylkeskommunen hadde nå lagt inn tre ruter til i bussruta, opp til Thomasbakken, Skoleveien, flyplassen, båthavna, Kaiskuru og Saga. Vi er redde for at folk ikke vil ta bussen om den tar for mange avstikkere, sier Gjermund Abrahamsen Wik.

I dag kjører den Hjemmeluft, sentrum, Elvebakken, Nerskogen, Kaiskuru og tilbake. Men det nye forslaget er Hjemmeluft, Thomasbakken, sentrum og via Skoleveien, ned til flyplassen, båthavna, Elvebakken. Så tar den Kaiskuru før Saga. Endelig kommer Saga - men fra Boreal går det fire måneder før rutene ble satt igang. Det positive er at Thomasbakken får et busstilbud, men at bybussen skal ut i Bossekopkrysset, men der er det mye kø. Flott å dekke de avstikkerne, men for folk som ikke skal dit vil det ta mye lenger tid, sier han.

Ulike løsninger

Også ringbussen som går til Tverrelvdalen er noe de ser nærmere på.

– Det kan hende at denne bussen kan ta en avstikker til Saga, sier han.

– Hvor snart kan vi se rutebuss i Saga?

– Målet er å ha den ruta igang til mars 2018, sier han.