Men han innser at sykehustjenester i Alta må bygges stein på stein.

– Vi kan ikke komme dit at vi ikke gleder oss over vilje til å etablere slagenhet og oppbygging av psykiatrien, men jeg har hele veien stått fast på at prosessen hadde vært tjent med en helhetlig utredning når så store investeringer skal gjøres, medgir Karlstrøm.

Sanker ikke stemmer

I går kunne partileder Jonas Gahr Støre legge fram Arbeiderpartiets helsestrategi for Vest-Finnmark. De går verken for utredning, akuttfunksjoner eller fødeavdeling i Alta, mens sukrer pillen med slagenhet, stedlig ledelse på nærsykehus og utsikter til et psykiatrisk sykehus. Stemningen tilsier at «pakken» neppe blir noen stemmesanker.

– Det er ingen overraskelse for meg at kravene om fødeavdeling og akuttsykehus blir avvist. Alta Ap har kjempet for saken, men har ikke nådd fram sentralt. Det gjørt stort inntrykk på meg at 7000 gikk i tog. Jeg er veldig glad for engasjementet og det slår meg at vi kanskje burde gått i tog oftere. Dette er en sak som betyr ekstremt mye i Alta, fastslår Karlstrøm.

STEIN PÅ STEIN: – Kampen for sykehustjenester slutter ikke på valgdagen, mener Steinar Karlstrøm. Foto: Rolf Edmund Lund

Opprør internt

Han har befunnet seg i spagat mellom vervet som leder i Alta Arbeiderparti og fylkespartiets tredjekandidat til Stortinget. Sykehussaken har forårsaket total splittelse og åpen konfrontasjon mellom lokalpartiet og fylkespartiet, som fredag kulminerte med opprør fra hele kommunestyregruppa. Ap-veteraner gjør det klart at de ikke vil stemme på partiet og håpet om tre mandater virker som en fjern drøm.

Altaposten tok Karlstøm med til Alta helsesenter som er under utbygging, der han må regne med å bli utfordret på hva partiet foretar seg i sakens anledning. Folk er opptatt av sykehussaken og det blir en godlynt debatt med kjentfolk ute i sola.

– Populisme

– Jeg synes Ap får ufortjent mye kjeft i denne saken. At vi nå konfronteres med regjeringspartier og støttepartier, som har sittet stille i fire år, blir renspikka populisme. De mukket ikke da sykehusplanen ble vedtatt. For meg er det også helt utrolig at en fra kongens bord stiller opp på torget i Alta for å protestere mot en plan som eget parti har velsignet, sier Karlstrøm, som sikter til statsråd Terje Søviknes.

– Tenk om en av statsrådene i en Ap-regjering hadde motarbeidet vedtaket til egen regjering på tilsvarende måte. Det blir uansvarlig, useriøst og populistisk, mener Karlstrøm, som likevel har åpnet for at han som stortingsrepresentant hadde stemt for Venstres dokument 8-forslag om utredning og stans av investeringer.

– Jeg er helt enig med Kirsti Bergstø som krevde synliggjøring av hva som er beslutningsgrunnlaget. Den helhetlige utredningen mangler, mener Karlstrøm.

– Venstre har jo hatt dette i programmet, i så måte har partiet vært konsekvent, tilføyer han.

Stein på stein

Uansett utfall av saken mener Karlstrøm at det er viktig å videreføre et sterkt engasjement for sykehustjenester.

– Det var Jonas Gahr Støre som sikret CT og MR til nærsykehuset. Selv om det foreløpig ikke har skjedd så mye, er løftene knyttet til bildediagnostikk forpliktede. Da er det svært viktig at man også sikrer åpningstider som gjør tjenestene tilgjengelige, sier Karlstrøm, som også tror det kommer teknologiske syvmilssteg som gjør at helsevesenet endres.

– God ambulansetjeneste og rask behandling blir stikkord, mener Karlstrøm, og sikter blant annet til løftet om slagenhet.

– Dette er jo en sak som åpenbart ikke blir avsluttet 11. september. Alta Ap vil kjempe videre for sykehustjenester etter valget og Gahr Støre har helt rett i at ingen kan forute utviklingen, heller ikke demografisk.

– Finnmark Ap må også forholde seg til dette og det folkelige engasjementet vi så i helga.

Vil ikke ha forsinkelser

Ap-leder Jonas Gahr Støre fikk med seg demonstrasjonen i Alta sist helg og forsikrer at det gjør inntrykk.

– Jeg har et sterkt personlig engasjement i denne saken og har som helseminister vært på besøk flere ganger ved Alta helsesenter. Vi har ambisjoner for helsetilbudet i Alta og har derfor viet situasjonen i Vest-Finnmark spesiell oppmerksomhet, sier han til Altaposten.

Støre ønsker ikke noen ny utredning eller opphold i gjennomføringen av sykehusplanen.

– Nå ferdigstilles Kirkenes sykehus, så ønsker vi å gå videre med bygging av et nytt sykehus i Hammerfest, parallelt med bygging og videreutvikling av Alta nærsykehus. En utredning vil etter min mening bare forsinke prosessene og spesialisttilbudene i Vest-Finnmark.

Ap-lederen har ikke noe til overs for dokument 8-forslaget til Venstre som vil legge investeringene på is.

– Jeg synes det er merkelig at partier som har sittet i fire år ved makta, plutselig nå vil stanse utviklingen. Etter at en sykehusplan er vedtatt.