De heldigste fikk nemlig se en kalvefødsel «live» på Heimdal gård,  under det som må sies å være et «reality show» av det ekte slaget.

Den svært så populære hendelsen på søndag trakk trolig over tusen besøkende til gården. Altaposten kom først i halv to-tiden, men likevel var det massevis av folk, og den provisoriske parkeringsplassen på jordet ned mot Altaelva var full av biler. God stemning, fint vær og masse glade voksne og barn møtte oss da vi trasket inn på gårdstunet.

Flere aktiviteter

Aktivitetene Alta bondelag og familien Hykkerud hadde satt opp var mange og varierte. Natursti og hesteridning, salgsboder og utendørs kafé – og ikke minst mulighet til å hilse på både kaniner, høner og kyllinger, sauer, kalver og kyr gjorde at ungene var i ekstase. De stilte masse spørsmål om alt mulig rart, om egg og kyllinger, hva de forskjellige dyrene spiser, samt uendelig mange andre spørsmål som dukker opp i hodene til de små.

REFLEKS I PREMIE: Hesteskokast var en av de aktivitetene uten dyr til stedet. Alle som deltok fikk en refleks i premie. Foto: Tanja Skoglund

Idet vi kikket på noen nyfødte kalver som lå under varmelamper, påpekte våre følgesvenner at den ene kua var i fødsel. Og jo, der lå det en ku, med fostersekken på tur ut. Vi stirret spent på kua og fulgte med fremgangen, selv om mannfolka mente «dette kunne ta lang tid».

Likevel begynte vi fort å heie på kua og føle med henne. Hun var er tøffing, det skal sies. Hvis hennes fødsel var i nærheten så vondt som en menneskefødsel, så holdt hun seg stoisk mot alle smerter. Kun en sjelden rauting kom av og til, og ikke trengte hun verken lystgass, epidural eller morfin.

Mens vi fulgte med kalvingen kom det mer og mer publikum til. Barna var like spente som oss, og flirte godt hver gang kua rautet. Kalveføttene kom mer og mer ut, men det tok tid. For å få hjelp over den siste kneika kom Benjamin Hykkerud frem i båsen, dro i føttene og på noen få sekunder var oksekalven ute.

Enda et par sekunder gikk, men så begynte kalven heldigvis å bevege seg. Kua kom seg opp på føttene og begynte å stelle med kalven.

– Dere fikk med dere det virkelige showet, sa Hykkerud med et smil.

Både voksne og barn var storfornøyde med å få med seg en slik opplevelse, selv om det hele var over på knappe ti minutter.

VELLYKKET: Kalvingen er over og kua vokter etter sin nyfødte oksekalv. Skuelystne så ikke ut til å plage kua under fødselen, men ble kanskje litt nervøs like etterpå. Foto: Tanja Skoglund

Prøvde seg på hesteryggen

Sist på programmet for vår del var hesteridningen, som var i ferd med å avslutte. Vår fireåring var en av de siste som fikk ta runden på hesteryggen rundt løypa på jordet. Men selv om tiden egentlig var over, hadde ikke arrangørene hjerte til å si nei når flere og flere barn kom og spurte om å få ri på hest.

Det var mye folk som var igjen til siste slutt, stemningen var god, og oppmøtet på Heimdal gård vitner om at altaværingene gjerne kunne ønsket seg flere slike arrangementer.

KOS MED HESTER: Andrea og Live Isaksen synes dagens høydepunkt var kalvingen. Det var likevel gøy å ri på hester flere runder Foto: Tanja Skoglund