Statsråd Terje Søviknes var blant politikerne som «sparket» fra seg fra scenen, både for saken og lokale støttespillere. 1. kandidaten har nå fått klare løfter fra både Siv Jensen og Søviknes om støtte til utredning.

– Det som skiller Frp fra enkelte andre partier, er at vi har ikke kommet inn i sykehussaken i valgkampen. Dette er ikke valgflesk, men en sak jeg og Frp har jobbet med i mange, mange år, fastslår Finnmark Frps 1. kandidat til stortingsvalget, Bengt Rune Strifeldt.

Inn i forhandlingene

Lørdag gikk anslagsvis 7000 i tog for sykehussaken i Alta, og med seg i sitt følge hadde Alta og Finnmark Frp sentralstyremedlem og olje- og energiminister Terje Søviknes. Til tross for knekt fot var det ingenting i veien med talegavene. Søviknes forsikret at løftet fra partileder Siv Jensen, om en uavhengig utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark, står ved lag.

– Dette er en sak vi skal ta med oss inn i regjeringsforhandlingene, fastslo Søviknes fra talerstolen.

UTROLIG OPPSLUTNING: Politiet regner med at 7.000 deltok i toget, men appellantene sjelden har større publikum enn dette. Foto: Hanne Larsen

Glad for Sp-engasjement

Frp har da også kraftig oppdrift og ligger an til å gjøre et godt valg. Tall som TV2 presenterte viste i går at partiet har 16,1 prosentpoeng på landsbasis.

I Alta håver partiet inn velgere, skal vi tro målingen Infact har gjort for iFinnmark. Siste måling viste at 25 prosent av de stemmeberettigede altaværingene satser på Bengt Rune Strifeldt, men på fylkesnivå er uttellingen 14 prosentpoeng. Strifeldt er med andre ord svært avhengig av altastemmer, så statsrådens tilstedeværelse var god drahjelp.

SPISS: Frank Jonny Nilsen fikk mange godord for sitt initiativ. Foto: Hanne Larsen

– Det er klart at det hjelper på motivasjonen i innspurten. Men jeg tar ingen valgseier på forskudd. 11. september skal vi telle stemmer, men inntil da er det fortsatt valgkamp, sier Strifeldt, som understreker at Frp og Venstre har jobbet side om side med sykehussaken gjennom flere år.

– Jeg er også glad for at samarbeidspartiet til Arbeiderpartiet, Senterpartiet, nå melder seg på.

– Bernhard Hienerwadel har i etterkant av toget uttalt at han «synes synd» i de som tror at sykehussaken har noen betydning for stortingsvalget og at han ikke tror at stemmene fra Alta vil rokke på noen ting. Hva sier du om det?

– Han får mene det han vil, men vi så det eksempelvis i saken med bommen utenfor Alta. Arbeiderpartiets Geir Ove Bakken sa til oss at «det er prisverdig at dere jobber for å få vekk bommen, men det er en tapt sak». Vel, i dag er det ingen bom der. Så det nytter å kjempe og man må ikke gi opp, fastslår stortingskandidaten eller folkeopprøret i helga.

– Er det realistisk med tre sykehus i Vest-Finnmark?

–  AS Norge har råd til det. Vi kan ikke forvente tre sykehus med muligheter for alle typer behandling, men vi trenger fødeavdeling og akuttberedskap også i Alta. Ser vi på de pengene som i dag brukes til pasienttransport, og hvor folk også må ta fri fra jobben for å følge sine gamle foreldre eksempelvis til sykehus, så reised  det bort enorme summer. Det at folk må til Hammerfest for diagnostisering er også et fordyrende ledd som også skaper utrygghet, sier Strifeldt.

BJEFF FOR SYKEHUS: Det var ikke bare «toføttinger» som deltok i toget. Foto: Hanne Larsen