Altaposten kunne mandag melde at cirka 50 elever står på venteliste hos elevheimen i Alta. Det kunne kanskje vært unngått, dersom fylkeskommunen hadde inngått et samarbeid med Norges arktiske studentsamskipnad.

– Vi har sett utforingen som de videregående skolene har hatt i forhold til at det gamle internatet ble revet, og at vi samtidig har hatt kapasitet ved boligene våre. Samskipnadens boligmasse er stor og strukturen på studentene har endret seg ganske mye i forhold til samlingsbaserte og desentraliserte studenter. Det har gjort at vi har tilgjengelige boliger som vi kan leie ut, dersom det hadde vært et ønske om det, sier Samskipnadens campussjef i Finnmark, Elin Bang Tverfjeld til Altaposten.

ØNSKER VELKOMMEN: Campussjef for Finnmark, Elin Bang Tverfjeld, sier at de gjerne tar imot elever fra videregående skole. Foto: Lars Åke Andersen

Det var tidligere et samarbeid mellom fylkeskommunen og Samskipnaden om boliger til elever i den videregående skolen. Samskipnaden har også i år sendt tilbud til fylkeskommunen, tilsvarende det som var inngått i 2012: Leie av en eller to enheter, hver på 32 hybler, på Komsa, samt en ordning med miljøarbeidere.

Men så var det økonomien da.

– De har foreløpig takket nei av økonomiske grunner, sier Tverfjeld.

To faktorer

Hovedutvalgsleder for kompetanse, Johnny Ingebrigtsen, forklarer til Altaposten at det er to faktorer som ble lagt til grunn for at det ikke ble noe av avtalen.

– Situasjonen løste seg og det ble ingen prekær krise for å skaffe seg hybel. Samtidig er fylkeskommunen i en vanskelig økonomisk stilling, forklarer han.

Ingebrigtsen understreker at det ikke betyr nei for all tid og viser til at det er en god mulighet Samskipnaden kommer med.

– Jeg skjønner at de har endinger i behovet sitt og har flere ledige hybler. Situasjonen løste seg ved at elevene våre gikk ut på det private markedet, i tillegg til vertsfamilier og elevheimen, sier han, og legger til at han er åpen for et samarbeid når de rådene faktorene skulle endre seg.

– Er det tilrådelig å sende elver ut på det åpne markedet?

– Jeg skulle ønske at vi hadde økonomi som gjorde at vi hadde en større sikkerhet for våre elever. Ikke minst når det kommer til pris; vi ser spesielt på de store områdene, som Kirkenes og Alta, at det til dels er umulige priser våre elever må leve med. Men da er vi inne på et stort politisk spørsmål – er utdanning kun for de som har god økonomi. Det er ikke det vi ønsker, svarer Ingebrigtsen.

TRANG ØKONOMI: Johnny Ingebrigtsen sier trang økonomi og avblåst hybelkrise er årsaken til at de ikke har en avtale med Studentsamskipnaden i Finnmark. Foto: Jarle Mjøen

– En god start

På spørsmål om hvorfor et samarbeid om boliger er viktig, svarer campussjefen at det handler om å skape gode relasjoner tidlig.

– Vi har hatt en dialog knyttet opp mot de videregående skolene lenge, også i forhold til den krisen som har vært. Samtidig ser vi relevansen til det å ha elever i våre boliger og knytte dem opp mot universitetet og våre tilbud senere. Det er en veldig positiv ting hvis vi hadde fått til et samarbeid, sier Bang Tverfjeld.

  • Per i dag det dermed kun elever og studenter over 18 år som kan leie hybel fra Samskipnaden.

Ingen momskompensasjon

I Altapostens tidligere omtale ble det hevdet fra blant annet rektor Inger Persen ved Alta videregående skole at det gjøres en forskjell på elevheimen og Samskipnaden ved at sistnevnte får momskompensasjon. Det sier Tverfjeld ikke stemmer.