Politikerne som slåss for å komme inn på Stortinget, er avhengig av lokale støttespillere. I Loppa har Høyre ordføreren, men det er statsministerpartiet som har stått i bresjen for kommunesammenslåingen Loppa ikke vil ha. Likevel var det humør og pågangsmot da EU-ministeren gjestet Loppa-bedrifter i helga. De har til og med tro på fornyet tillit, både for Bakke Jensen og Erna.

– Jeg beundrer både initiativet og de menneskelige ressursene som får til så mye i Loppa, sier statsråden etter besøket.

VISTE FRAM HERLIGHETENE: Aleksander Lyngberg fra Tana (tv) er hos Frydenbø Øksfjord med båten sin MS Stangnestind. Daglig leder Arne K. Vestre i midten og statsråd Frank Bakke-Jensen til høyre. Foto: Anne Mari Aalberg

Det var lagt opp til et heseblesende program med bedriftsbesøk, stand og kvinneforumsmøte. Valgfrihet, tidsriktig endringsvilje og kontakt med omverdenen var noe av det som ble diskutert under det blå teltettaket i Øksfjord. I bedriftene var fokus å lytte til de som kjenner hvor skoen trykker.

Loppa Høyre tok statsråden på rundtur til forskjellige bedrifter i kommunen. Både i Øksfjord, i Bergsfjord og på Sandland fikk Frank Bakke-Jensen se at gründerånden lever i beste velgående og at eierne våger å satse. Gjennomgangstonen for disse bedriftseierne er at beliggenhet ikke er avgjørende for suksess. Det gjelder bare å ha klokkertro på egen kompetanse og finne smidige, innovative løsninger. Og ikke minst, at produkt som leveres har god kvalitet.

I Øksfjord fikk Altaposten være med Høyre-delegasjonen på besøk hos Frydenbø Øksfjord Slipp & Mek AS.

– Selger halve ræva

Dagllig leder Arne K. Vestre ved Frydenbø var klar på at mye besøk ikke hjelper, og at EØS gir konkurransevridning som ikke tjener små bedrifter her i landet. Han påpekte at det er gjort kvotereguleringer overfor fiskeri, men at lite er gjort for verftsindustrien som skal supplere fiskerinæringen.

– Man må selge halve ræva si for å få inn penger, slo han fast, og fortalte hvordan de finansierte satsingen i Øksfjord. Fortsatt har familien Vestre majoritetsandel av aksjeposten i selskapet, sammen med Frydenbø-konsernet som eier 49 prosent. Et ekteskap Vestre er godt fornøyd med.

– Det går bra med oss og vi har lyse utsikter fremover, kunne Arne K. Vestre fortelle. Med offshoreaktivitet, oppdrett, fiskeri, kystskipstrafikk og handelsflåte som markeder, tror bedriftssjefen på fremtiden. Utvikling og utprøving av nye produkt er i gang, blant annet innenfor «grønn» satsing.

FULL STØTTE: Loppa har Høyre-ordfører i Steinar Halvorsen som gir jernet for lokale stemmer til Frank Bakke-Jensen. Foto: Anne Mari Aalberg

Arne K Vestre viste gjestene en markedsanalyse med en stipulert omsetning på 180 millioner kroner i 2027.

– Dit skal vi, fastslo han.

Hvordan er filosofien for å få ut maks entusiasme i det man gjør?

–  Man må være entusiastisk, ærlig og ansvarsfull, det er våre verdier, sa daglig leder ved Frydenbø Øksfjord Slipp og Mek AS.

Innspill om helse

Etter at ledelsen hos Polarctic Seafood hadde presentert sine forretningsplaner for Høyre-følget, stod Legeskyssbåten på besøkslista. På et tidligere møte hadde kommuneoverlege Olav Gunnar Ballo snakket varmt om hvordan dette tilbudet gir trygghet. Han kunne fortelle at helsesektoren leverer gode tjenester. Likevel påpekte han at en eventuell plassering av sjøambulansen i Hammerfest istedet for i Øksfjord, vil føre til redusert trygghet for distriktsbefolkninga.

Ifølge Ballo er det viktig at politikere og fylkesledelse tar inn over seg at å flytte beredskapssted for legeskyssbåten fra Øksfjord, vil være å overse faglige råd.

– Uten god skole og god helsetjeneste flytter folk, fikk Bakke-Jensen høre fra kommuneoverlegen.

Nederlandsk pågangsmot

De Wilde Slipp og Mek AS i Bergsfjord var første stopp i vestre Loppa. Statsråden kunne senere fortelle at han beundrer initiativet til de nye eierne, Cornelis og Patricia de Wilde. De kom fra Nederland og satset friskt med å utvikle båttyper tilpasset fisketurismen som blomstrer i kommunen.

Frank Bakke-Jensen mente at å lytte til Loppa-kunnskap og bruke egen kompetanse, har gründerne funnet sin nisje. Sandland Brygge var siste post på rundturen. Ministeren fikk se det han karakteriserte som et moderne og funksjonelt anlegg, drevet av ordfører og partikollega Steinar Halvorsen.

Fanget av naturen

– Jeg møtte folk som hadde reist langt, blant annet fra Wales. De landet i Alta og ble fraktet med Sea Runner direkte til Sandland. De hadde sett midnattsola og fortalte om helt magiske opplevelser, var litt av oppsummeringen fra Bakke-Jensen. Han beundrer initiativ og menneskelige ressurser som har ført til tett samarbeid i en forretningsklynge der kapital, kunnskap, teknologi og arbeidskraft gir gode resultat.

Men hva var det første han tenkte på da vi spurte om hva som gjorde mest inntrykk i Loppa?

– Jeg ble fengsla av naturen, kom det kontant.