Politimannen fra Finnmark som mistet lappen i sommer fikk ikke 3.000 kroner lavere bot enn hva riksadvokatens rundskriv tilsier, hevder en leser overfor Altaposten. Det var iFinnmark (pluss) som først skrev om saken nylig.

– Så langt tilbake som i 2009 kjørte jeg i 87 km/t i en 60-sone, utenfor tettbygd strøk. og fikk 8000 i forenklet forelegg i tillegg til å miste førerkortet i tre måneder.  Jeg kan ikke huske å ha fått med meg at bøtesatsene har gått ned etter 2009. Likevel leser jeg på altaposten.no at en politimann hadde 90 km/t i 60-sonen og fikk 7.000 kroner i bot i tillegg til å miste førerkortet i fire måneder, påpeker mannen.

Han lurer derfor på om politiets egne ansatte har andre bøtesatser enn andre i trafikken. Eller kan politimesteren bekrefte at den ene politimannen har fått det vi i vanlig dagligtale kaller "kompisrabatt"? er spørsmålet fra mannen.

BØTER: Her er oversikten over bøtenivå i 60 km/t. Foto: Faksimile

I rundskrivet fra riksadvokaten om standardiserte bøtesatser for trafikkovertredelser fra desember 2016, heter det at boten skal settes til 10.000 kroner om man blir tatt i en 60-sone og farten er målt til mellom 86 og 90 kilometer i timen.

Nå kan det vise seg at denne saken baserer seg på en feil i kommunikasjonen mellom politiet og pressen.

Påtaleleder i Finnmark politidistrikt, Morten Daae, spør seg om det kan være en misforståelse ute og går når to aviser har omtalt saken og skrevet at boten den ene politimannen fikk var på 7000 kroner.

– Den ene politimannen fikk en bot på 11.000 kroner og den andre fikk en bot på 10.000 kroner, og forelegget er vedtatt, så her spør jeg meg om politiet i utgangspunktet kan være feilsitert, eventuelt at det er gitt feilaktige opplysninger om botens størrelse. Det jeg kan si helt sikkert er at det er ingen rabatter ute og går når det gjelder fartskontroller, uansett hvem som blir kontrollert, sier påtaleansvarlig Morten Daae i Finnmark politidistrikt.

Urimelig påstand

Riksadvokatens rundskriv fra desember 2016, skriver at boten skal settes til 10.000 kroner om man blir tatt med en fart på  mellom 86 og 90 km/t i 60-sone, noe den ene politimannen ble huket for.

Distriktsleder for UP-distrikt 5 Nord, politioverbetjent Geir Marthinsen, sier UP-patruljene kun avgjør saker som er innenfor det som heter forenklede forelegg. Der hvor hastighetene er over grensene for forenklet forelegg er det de lokale politimyndigheter som overtar sakene.

– Da er det de som avgjør førernes skjebne, og når det kommer til påstanden om kompisrabatt, så faller dette på sin egen urimelighet. Skulle vi ha gitt kompisrabatt, så ville våre UP-betjenter ikke tatt fartssynderne i det hele tatt, så dette stemmer ikke. Det var våre UP-betjenter som stanser de to politikollegene og kompisrabatt eksisterer ikke hos oss, sier politioverbetjenten.

– Det tipset dere har fått inn viser at folk er opptatt av trafikksaker og vi får mange tilbakemeldinger om akkurat det, når folk rundt om på arbeidsplassene diskuterer saker over kaffekoppen på mandags morgen, sier Marthinsen.