Ellen Suhr Ydstebø og hesten Shah Habib er på plass i Suffolk i Øst-England der «Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Endurance Cup Festival» går av stabelen i Euston park. Store deler av regningen for flere hundre langdistanseryttere tar den styrtrike sjeiken seg av.

– Ca 80 hester stilte i EM i går, mens det her er 144 til start bare i min klasse (12 mil). Grunnen er nok at dette trolig er første gang man vet at man kan gå i pluss på reisen, sier Ellen Suhr Ydstebø på telefon foran starten i morgen tidlig.

Fullføring gir 1000 euro

Sjeik Mohammed av Dubai, som selv har 25 hester til start bare på 12-mila, betaler 1500 euro (over 14.000 kroner) per hest som stiller til start. Fullfører man rittet tikker det inn 1000 euro ekstra. Dette har gjort at blant annet en av de norske hesteeierne har hele seks hester til start. Da fristen for å ankomme parken gikk ut tidligere denne uka var 417 kvalifiserte ekvipasjer fra 35 land ankommet. Arrangøren dekker også fergetransport og all kost under oppholdet.

– For min del kostet ferga til Danmark 6000 kroner og ferga over til England 10.000. Det er slett ikke sikkert jeg ville reist hit om ikke arrangøren tok regninga, sier hun.

På toppen av dette annonseres det største premiebordet i Europa.

På Forbes liste over verdens rikeste ble den private formuen til sjeiken i 2011 estimert til fire milliarder dollar.

Ute med skade

Hesten Shah Nahim, som er den sterkeste på stallen, har skadet hoven noe som åpnet for mer urutinerte Shah Habib. Og selv om «fullføringspremien» fristet valgte Alta-rytteren 12-mila framfor den fire mil kortere distansen.

– Shah Habib trenger et 12-milsritt. Fullfører vi i morgen kan han neste år stille i 16-milsritt, men også på grunn av erfaringen han vil få. Jeg starter helt uten forhåpninger og fullfører vi så er vi fornøyde.

Rittet blir det siste for Alta-rytteren denne sesongen, men neste år er hun tilbake selv om VM i USA trolig går uten henne.

– Det koster mye penger å reise dit og det går med mange feriedager, så ungene er nok enige i at vi heller reiser på ferie til Alta enn at mamma skal reise på konkurranser, avslutter Suhr Ydstebø som er enig at det er greit å være en del av en sport som også drives av en styrtrik sjeik fra Dubai.