Det er påstanden fra banksjef i Sparebank1 Nord-Norge, Ulf Tore Isaksen. Torsdag var tidligere justisminister Knut Storberget  i Alta i forbindelse med valgkampen. Storberget  er utnevnt til fylkesmann i Hedmark og Oppland, og må til Lillehammer hvor det nye fylkesmannsembetet er lokalisert. Men med en ny rød-grønn regjering er Storberget ett av flere navn som nevnes for å bli statsråd i næringsdepartementet. På møtet med lokalt næringsliv var det imidlertid ikke Storberget, men banksjefen i Sparebank1 Nord-Norge, Ulf Tore Isaksen, som satte navn på utfordringer og løsninger.

– Jeg lyttet med stor interesse til Isaksen, og det synes jeg alle med interesse for hvordan Finnmark skal utvikle et framtidsrettet næringsliv bør gjøre, sa Storberget til Altaposten etter møtet.

Flere hatter

Selv var Isaksen nøye med å klargjøre overfor de frammøtte at han har flere hatter. En som banksjef for landsdelens viktigste finansieringsinstitusjon, en annen når han er på den politiske arena, som en av de som regionpolitikerne i Ap.

– Her i dag snakker jeg som bankmann om den utviklingen vi registrerer i Finnmark. Det er på vegne av Sparebank1 Nord-Norge jeg er klar på at fornyelsen av landbruket vi nå ser skje i stor skala i Alta og Finnmark, ikke ville blitt realisert uten et sterkt lokalt vinklet virkemiddelapparat. Gjennom Innovasjon Norge, avdeling Finnmark, har vi fått den avgjørende siste biten i finansieringen av en rekke nye driftsbygninger som har sett dagens lys, eller som er under bygging, klargjør Isaksen.

Applaus fra landbruket

Han understreker at det ikke er noen selvfølgelighet å kunne finansiere 10 til 13 millioner kroner i en ny moderne driftsbygning med alt av moderne utstyr til driften.

– Først og fremst handler det om en utrolig framtidstro og vilje til til å satse på landbruket, ofte i form av unge familier. Selv om vi er en lokal tilstedeværende bank med en klar ambisjon om å ta risiko for å få til fornying og utvikling, er vi nødt å sette dette opp mot bedriftsøkonomiske vurderinger. Det er her Innovasjon har kommet inn med tilskudd og gunstige lån som en del av finansieringen. Det har gjort at banken har kunnet stille opp med byggelån og en langsiktig finansiering i samarbeid med det statlige virkemiddelapparatet, forklarer Ulf Tore.

Fra bondeorganisasjonene,  som var godt representert på møtet ble, ble innlegget til banksjefen applaudert og bekreftet.

– Ja, Innovasjon Norge er avgjørende viktig for at finnmarksbøndene skal ha mulighet til omstilling og sikre et framtidsrettet landbruk. Vi kan underskrive på alt som Ulf Tore sa, var kommentaren fra lederen i Finnmark Bondelag og lederen av Alta Bondelag, henholdsvis Grete Liv Olaussen og Lasse Johnsen.

PÅ GÅRDSBESØK: I programmet for næringslivsarrangementet var det også lagt inn gårdsbesøk. Her ser vi bonde May Conny Johansen, Knut Storberget, Steinar Karlstrøm og bondelagsleder i Finnmark, Grete Liv Olaussen. Foto: Jarle Mjøen

Struper Innovasjon

Samtidig pågår det politisk og ideologisk kamp knyttet til virkemiddelapparatet. Knut Storberget og Ap, samt sin kommende regjeringspartner Senterpartiet, ønsker å verne om Innovasjon Norge som et regionalisert virkemiddelapparat for å løse lokale utfordringer. I Finnmark er utfordringen blant annet en svak egenkapitalsituasjon i næringslivet sett mot resten av landet. De blå partiene vil ha generelle næringsrettede tiltak, og kutter hardt i rammene for Innovasjon Norge.  Skattelette og «Såkornsfondet» er redskapene i verktøykassa de blå vil prioritere.

– Det jeg hører fra næring og bank her viser med all tydelighet at vi må ta den politiske kampen for å ha et virkemiddelapparat med vide rammer som gir muskler til å stille opp for lokalt næringsliv. Det gleder meg at det satses hardt i landbruket i Finnmark, og at virkemiddelapparatet som vi politisk står hundre prosent bak, gjennom konkrete eksempler viser seg å fungere, sier Storberget.

– Hva sier bankmannen, bør Innovasjon Norge få økt slagkraft, eller bør den erstattes av andre ordninger?

– Det er et politisk spørsmål som jeg på vegne av Sparebank1 ikke ønsker å si noe om. Det jeg kan si er at vår erfaring så langt er at Innovasjon har vært viktig for å utløse investeringer i flere bransjer. Lokal tilstedeværelse er svært viktig for oss som bank. Det gir oss nærhet og kunnskap om våre kunder. Etter min mening er det også en fordel at Innovasjon har nærhet til de som skal betjenes,  sier banksjef Ulf Tore Isaksen.