Det er ikke så rart, all den tid flyturister legger igjen mer penger. I juli måned var hele 63 prosent av gjestene til Sandland Brygge fra England.

35 prosent av belegget

I gjennomsnitt utgjør engelskmenn, irer og skotter 35 prosent av belegget på turistanlegget. Denne sommeren har også en delegasjon kommet fra Isle of Man.

– Vi er ikke tilknyttet en turoperatør og står for markedsføringen sjøl, forteller daglig leder Stina Halvorsen, som gleder seg til nybygg og renovering for å gi gjestene det lille ekstra, som får dem til å føle seg komfortable. Hun mener også at reguleringen av fiskekvoter for turistene må organiseres, slik at fangst fra gjester på uregistrert anlegg bør bli kraftig redusert eller fjernet.

AUTENTISKE OMGIVELSER: Sandland brygge skal ta i bruk denne fiskebåten.

– Flyturistene legger igjen mest penger i kommunen. De handler det meste i lokale butikker, sier Stina Halvorsen. Selvsagt tar de også imot gjester som kommer i biler, men hovedsatsingen og markedsføringen skjer mot de engelske øyene. Da vi besøkte Sandland Brygge nå i august, var det gjester både fra Sverige og Finland, og et reisefølge kom fra øya Isle of Man i Storbritannia.

Halvorsen driver regnskapsfirma, i tillegg til å lede driften av Sandland Brygge. Inkludert egen bedrift har hun regnskapsansvar for 15 bedrifter. Lederen fant fort ut, at med å overlate markedsføring og salg til en turoperatør, ble inntektene kraftig forsinket, i tillegg skulle turoperatøren ha sin andel av omsetningen.

Når sjefen på anlegget nå tar hele salgskjeden og heller kjøper tjenester fra to reiselivsagenter, kommer inntjeningen direkte til bedriften når salget er gjennomført. Hun fant dermed ut at salget via turoperatør ble involvering av unødig tredjepart, som fører til tapte renter og reduserte muligheter til raskere utvikling.

Halvorsen sier at bedriften med de skisserte forsinkelsene ikke kunne hatt den utviklingen og fornyingen som i dag. Sammen med resten av styret er hun utålmodig etter å realisere idéer og skape et anlegg med særpreg. Når 2017 er omme, vil Sandland Brygge ha investert vel 10 millioner i anlegget siden oppstart i 2010. Startinvesteringen kom på 5,1 millioner kroner. Pilene peker opp og opp. Omsetningen i år bli på drøye 4 millioner.

Sandland Brygge har idag tre aktive eiere. I tillegg til Stina og Steinar Halvorsen, er Kai Edgar Flåten medeier og styreleder.

– Dette har vært viktig for utviklingen, sier Stina.

VARME: Badstua må være på plass, for eksempel for finske gjester. Foto: Anne Mari Aalberg

Sandland Brygge har søkt om kjøp av to kommunale bygg på Sandland, men dette er ikke avgjort.

– Eldreboligene og Sanitetshuset er i passelig avstand fra hovedanlegget. Vi må ha nærhet siden det kommer mange flyturister, sier Stina. Nå har Sandland Brygge kjøpt tomt like ved, en tomt som grenser mot sjøen og der et nybygg kan få skilte med utsikt utover Lopphavet.

– Der tenker vi fortsatt og har ikke helt bestemt utforming og innhold, får vi vite. Men Stina avslører tanker om et vinkelbygg med både pub/kafé og leiligheter. Hva det endelige resultatet blir når eierne har avsluttet idemyldringen, er ikke godt å si.

Et badstubygg er på plass med to separate rom. Utenfor skal det bygges en platting, der en gammel sjark skal senkes ned og bli skapt om til en badestamp. Grillhus for gjestene står klart til bruk, og blir flittig brukt. I år har kaihuset for preparering av fangst fått et ansiktsløft og hver boenhet har egne skap for oppbevaring av utstyr og tørking av klær. Idéene er mange. Eierne har tenkt merkevarebygging fra dag en. Gitt rom for at ideene kan flyte. Noen blir vraket mens andre blir jobbet med videre. Som egen smykkekolleksjon.

Maratonkvinnen

Stina feiret 40 års-milepælen med å gjennomføre halvmaraton på Cuba. Ferie om sommeren har fra 2010 vært nærmest et fremmedord for gründerne, men de slo til med Cuba-tur for å feire 10 års-bryllupsdag og hennes 40 årsdag. Maratonløpet var egentlig et veddemål med kolleger i skyttermiljøet.

– Dette veddemålet gikk ut på å delta på seks kilometer skogsløp på Landsskytterstevnet. Treningen gjorde at jeg ble bitt av løpebasillen og satte meg selv et mål om å fullføre et halvmaraton, er forklaringen.

Friluftsliv og aktiviteter utendørs fyller det som er av fritid for ekteparet Halvorsen. I 2010 havnet Loppa-ordfører Steinar Halvorsen på sykehus, der stress ble diagnosen. På sykehuset i september 2010 ble forretningsplanen for Sandland Brygge skapt. Sjøl merket hun også forskjellige fysiske plager, blant annet i armene. Å ta skrittet med å flytte til Sandland har gitt dem begge bedre helse. Stina har tanker om at dersom hun hadde fortsatt i en krevende arbeidshverdag med mer ensformige oppgaver, ville hun sannsynligvis vært helt eller delvis arbeidsufør idag.

Trivsel og helsebot

Ut fra det Stina forteller nå er livet morsomt, interessant, spennende og uten stress. Sjøl om det kan være krevende. Derfor er koselige aktiviteter viktig. Turistanlegget har blant annet hatt besøk at toppturfolk som markedsfører forskjellige fjelltopper i landet vårt. Det liker hun. Men også å arrangere stranddag for turister og bygdefolk. Vi får høre at i år ble kveita spandert av Sandland Brygge og Cermaq spanderte laks. Det var noe alle satte pris på og heldigvis var værgudene på sandlandsværingene sin side akkurat denne kvelden.

–  Jeg har aldri hatt så god helse som nå, forteller hun og forklarer at varierte arbeidsoppgaver og trivsel har vært løsningen for hennes del.