Etter 2. verdenskrig  har Ap aldri kommet ut med et dårligere resultat enn på InFact-målingen tatt opp for VG før siste helg. Her passerer Ap så vidt 30-tallet (30,9 prosentpoeng). Når Altaposten valgekspert Ole David Østli justerer for en effekt der InFact på nasjonale målinger pleier å måle Ap høyere enn andre byråer, blir Ap-resultatet om mulig enda verre. Med 30,0 (justert) prosents oppslutning i Finnmark er partiet i fritt fall i forhold til tidligere valgresultat og målinger.

– Målingen viser samme mandatfordeling som de fleste andre målinger i vår. På målingen er det dødt løp mellom H og Frp, men VG har tildelt mandatet til Høyre, så det er vel noen desimaler om å gjøre.  Men det store sjokket er hvor skjørt Arbeiderpartiets andremandat er. Glem Steinar Karlstrøm, nå er jammen meg Ingalill Olsen på 2. plass også i fare, sier en lettere sjokkert Østli og legger til:

– Hvor små marginene er kan jeg forsøke å  vise: Frp, som er største parti uten distriktsmandat i målingen, trenger å stjele 0,5 prosentpoeng fra Ap for å få distriktsmandat. Dette er godt innenfor feilmarginen, og hvis vi justerer for InFacts slagside, har Frp dette mandatet allerede. Da er Ingalill Olsen ute.

– Sjokkerende

Altaposten har forsøkt å komme i kontakt med leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, som også har det utsatte 2. mandatet, uten å lykkes. Toppkandidat Runar Sjåstad sier at VG-målingen er et kraftig signal fra velgerne om at Ap ikke har klart å kommunisere ut sine løsninger, og at det nå må jobbes knallhardt fram til 11. september.

– Vårt uttalte mål har vært å kapre tre av de fire distriktsmandatene i Finnmark. Nå er vi sjokkerende langt fra et sånt resultat, og i verste fall kan et resultat hvor Ap taper andremandatet bety at vi ikke makter å få skiftet ut den blå-blå regjeringen. Så jevnt tyder mye på at landsresultatet blir, sier toppkandidaten til Ap i Finnmark.

Han er klar over at velgerne i Alta straffet Ap hardt for sin holdning i sykehussaken allerede under fylkestingsvalget i 2015, og frykter at partiet ikke er blitt mer populært hos den tredelen av velgerne som holder til i Alta-regionen.

– Sånn er det, men nå må vi i de kommende ukene sørge for å få altavelgernes tillit. Vi må be dem bidra til at vi får et regjeringskifte Finnmark trenger. Det er dessverre vanskelig for Ap å gjøre et godt valg dersom vi ikke har Alta med.

– Frykter du at Ingalill Olsen ikke blir stortingsrepresentant?

– Det er all grunn til å ta meningsmålinger på alvor, men én måling er ikke nok til å snu det tidligere målinger har fortalt oss. Jeg tror fortsatt på at vi skal klare å snu dette selv om også nasjonale målinger den siste tiden er dårlig nytt for Ap, sier Sjåstad.

Justert prognose

Østli har foretatt en justerer VG-målingen mot at InFact har hatt en tendens til å måle noen partier høyere, og andre lavere, enn andre byråer. Grovt sett mener Østli at Ap og Sp får høyere score hos InFact enn hos andre byråer, og Frp, og ikke minst Høyre, lavere. Her er tallene etter Østlis justering (hans justerte tall i parentes) :

Ap  30,9 (30,0)

Sp 17,9 (16,8)

H 13,7 (16,2)

Frp 13,7 (15,0)

SV 8,5 (8,1)

V 3,7 (3,6)

KrF 3,4 (2,9)

MDG 2,3 (2,1)

Rødt 3,2 (2,9)

– Det mest interessante for meg i denne målingen er Arbeiderpartiets enorme tilbakegang. 10 prosentpoeng ned fra 2013, og 5-6 prosentpoeng lavere enn min siste prognose. Det tyder på at Ap faller langt kraftigere i Finnmark enn i landet som helhet, påpeker Østli.

Ikke fanget opp

Skyldes det dramatiske fallet for Ap i Finnmark sykehussaken og en altavelgernes straff? Østli har tidligere vist til at Ap ved siste valg har tapt en betydelig velgermasse i Alta.

– Det er ikke store forskjeller på Alta og Finnmark, når det gjelder bevegelsene i VG-målingen. Senterpartiets fremgang er del kraftigere, og Ap går litt mer tilbake, mens Frp holder stillingen noe bedre i Alta enn i Finnmark. Alt sammenlignet med valget i 2013. Alta skiller seg mindre ut nå enn ved fylkestingsvalget i 2015, sier Østli.

Han viser til at de tre radikale – Rødt, MDG, SV – har alle sammen god fremgang, og den er mer likelig fordelt i Alta enn i resten av fylket.

Utjevningsmandat

I dag har SV og Kirsti Bergstø utjevningsmandatet. Det fordeles basert på restkoeffisienter, som ifølge vår valgekspert er slik (dersom disse ikke får distriktsmandat!)

Frp 1. mandat: 0,74 - (en helt absurd høy restkoeffisient og utvilsomt først i køen nasjonalt).

H 1. mandat: 0,74 - (som over).

Aps 2. mandat: 0,53 - (vanligvis nok, men bare hvis Ap skal ha utjevning overhode)

SV 1. mandat: 0,425 - (konker ut SVere i andre fylker hvis ingen av de andre partiene har fått Finnmarks distriktsmandat fra før).

Aps 3. mandat: 0,309 - (sjanseløst)

De andre partiene har restkoffisient under 0,17. Ingenting er utelukket her, bare nesten.

– Mitt tips basert på VG-målingen er at de fire største partiene får ett distriktsmandatmandat hver, og at Ap tar utjevning, sier Ole David Østli.