Uten skilt og uten lykt på sykkelen svingte unggutten inn på Esso i Bossekop. Der ble det bråstopp.

Jørn Tore Larsen fra Alta så mopedisten, hadde lest om alt bråket rundt ulovlige mopeder og kjøring – og gikk rett bort og tok nøklene fra sykkelen, før han varslet politiets operasjonssentral.

Lei av bråket

– Jeg så en med crossykkel uten lys, uten skilt eller blinklys, så jeg stilte meg foran han da han skulle tanke bensin og tok nøkkelen fra kjørertøyet hans. Da spurte han meg hva jeg holdt på med og jeg sa bare at han sikkert får nøkkelen tilbake fra politiet hvis han hadde alt i orden, sier Jørn Tore Larsen til Altaposten. Han og familien har sett seg lei på tullkjøring og steiling i 30-sonen og synes dette er en ukultur som flere burde bidra til å få stanset.

– Noen må tørre å si fra og jeg mener det er på tide at foreldrene får opp øynene for problemet. Etter at jeg tok bilde og la det ut, så er jeg oppringt av foreldre som mener det er ulovlig. Da spør jeg meg om det er verre å ta bilde og stanse ulovlig kjøring, enn å kjøre med ulovlige uregistrerte sykler, sier Jørn Tore Larsen. Han håper flere gjør som han, når de ser uregistrerte sykler uten lykt og stanser dem for eksempel når de er innom bensinstasjonene for å tanke drivstoff.

Resolutt opptreden

Larsen ventet med nøkkelen til politipatruljen fra Alta lensmannskontor kom. Han fotograferte ungdommen og publiserte bilde av han på Facebook. Og det er neppe for lite tatt i at nettet kokte etter denne publiseringen. Enkelte av innleggene roste Jørn Tore Larsen for innsatsen mot tullkjøring med moped, mens andre mente det var et overgrep å publisere bilde.

Da politiet kom til stedet hadde unggutten forsøkt å stikke av fra bensinstasjonen i Bossekop, men kom ikke all verdens langt før han ble pågrepet og mopeden ble beslaglagt. Sykkelen står nå i kjelleren på politihuset, sammen med den som ble beslaglagt før helga og ytterligere en til som ble hanket inn i går.

– Jeg så jo at ungdommen stakk av med sykkelen i retning Betania og Moreneveien, så politiet kunne bare kjøre etter han, sier Larsen.

Unngår farlig kjøring

Politioverbetjent Steinar Aas Andersen ved lensmannskontoret i Alta forteller at politiet tok beslag i to sykler i går.

– Den ene var denne, som en sivilist tok nøklene fra i Bossekop, den andre ble beslaglagt i nærheten av Amfi. Dette var en moped hvor skiltet var brettet opp og dermed ikke leselig for kontroll etter veien, sier Andersen.

– I diskusjonen på Facebook blir det drøftet om man har lov til å ta nøklene fra noen – og det spørres om borgervern er tillatt. Hva er politiets holdning her?

– Vi fikk inn en klage i går, der en sivil borger hadde sett seg lei på uvettig kjøring. Han tok nøklene fra den nevnte mopeden og varslet politiet. Vedkommende mopedist stakk av med sykkelen, men ble raskt pågrepet. Sykkelen var uten lys og uten skilt, og for oss i politiet er det viktig at man plukker folk ut av trafikken som skaper farlige situasjoner. Jeg kan ikke se noe juridisk til hinder for at man kan hindre folk i å drive med farlig kjøring, sier Aas Andersen, som er seksjonsleder ved ordens- og trafikkavsnittet ved Alta lensmannskontor.

FYLLES OPP: Siden fredag er det beslaglagt tre mopeder/lettsykler i Alta. To har ikke skilt eller rammenummer, mens den tredje hadde skiltet brettet så det ikke kunne leses, forklarer politioverbetjent Steinar Aas Andersen. Foto: Magne Kveseth