Den utflytta altaværingen Per Ivar Somby er en habil hobbyfotograf, og  bruker store deler av fritiden til å fargelegge gamle svart/hvit-bilder. Med tid og stunder håper han bildene skal munne ut i flere utstillinger.

Best i farger

– Jeg begynte å leke litt med å sette farger på et gammelt fotografi som jeg hadde av en av mine oldeforeldre. Det var for 4-5 år siden. Det siste året så føler jeg at jeg har begynt å beherske teknikken. Jeg synes ikke svart/hvit-bilder er noe pent. Jeg liker å se på bilder med farger, så det er en av grunnene til at jeg jobber med dette, sier Somby, som bor i Tromsø.

Det ferdige resultetet publiserer han på instagram hvor folk fra hele verden kan se de originelae bildene, samt hvordan de ser ut i farger.

– Jeg har fått veldig mange gode tilbakemeldinger fra hele verden, så det gir meg et ekstra driv til å holde på med dette, sier Somby.

– Hvor lang tid bruker du på et portrett?

– Det varierer, men det kan ta alt fra en uke til en måned. Det kommer litt an på hvor mange detaljer bildene inneholder. I starten klasjet jeg bare på med masse farger som jeg valgte tilfeldig, men i det siste har jeg blitt veldig opptatt av at fargene skal være historiske korrekte og denne informasjonen leter jeg etter i gamle tekster, hvor blant annet samiske kofter og luer blir beskrevet. Jeg har også tatt egne bilder på diverse museum som har kofter med mer utstilt – og disse bruker jeg som mal i mine fargevalører. Jeg bruker photoshop som verktøy,  med en liten penn, slik at detaljene skal bli best mulig.

– LIVET ER I FARGER: Per Ivar Somby elsker å se hvordan fortiden så ut i gamledager. (Foto: Privat)

Fra 1882

Bildene han bruker er tatt for over 100 år siden.

– Fotografiene som jeg til nå har brukt, er tatt av en danske som het Sophus Tromholt. Han var en dyktig fotograf som tok en rekke portretter i Kautokeino fra 1882 til 1883. Det er slik at bilder som er over 70 år gamle er frigitt for fri bruk, så derfor kan jeg bruke disse og andre bilder som er like gamle i mine prosjekt, forklarer Somby.

Han synes det hele blir mer og mer interessant i et historisk perspektiv.

– Når disse gamle bildene - med mennesker får farge, synes jeg de blir mer levendegjort og ekte. I tillegg er det jo interessant med historie og jeg synes det er veldig spennende å se hvordan man egentlig så ut i gamle dager, for verden var jo ikke i sort/hvit før i tiden.

Stilles ut

Med tid og stunder håper han også å få stilt ut bildene.

– Jeg har søkt støtte fra Sametinget og diverse andre instanser, for jeg håper å få stilt dem ut. Når det skjer vet jeg ikke enda, men målet er en eller flere utstillinger på diverse plasser. Jeg synes det er kult å få spre litt histore med bilder fra gamle dager, sier Somby.