Tirsdag 8. august var det aktivitet i den nedlagte Kåfjord skole, og kommunalleder for oppvekst og kultur, Rikke Raknes, kjørte selv til stedet. Det er å ta pent i å si at besøket gikk upåaktet hen.

Foreldre og barn som troskyldigst var til sted på skolen, fant oppmøtet egnet til å skremme, og stortingskandidat Trine Noodt (V) kalte den uanmeldte opptroppingen for maktmisbruk.

Raknes sier hun tar ingen selvkritikk.

– Jeg tar ingen selvkritikk på dette. Det kan jeg ikke gjøre, fordi det er min plikt som kommunalleder å sjekke ut hva som skjer i kommunens lokaler. Det ville vært mer rart om jeg ikke dro dit, sier lederen.

Ingen assistent

– Det har vært spekulert i at nå måtte kommunallederen stille på teppet hos rådmannen. Måtte du det?

– Nei. Langt i fra.

– Men som toppleder har vel du assistent som tar seg av sånne besøk?

Klar mening

Det kunne jo være snakk om langt mer lyssky tildragelse enn «foreldreinitiert SFO,» som kommuneadvokaten senere kalte det, i en skriftlig opphørsanmodning til bygdelagsleder Ellen Helander.

– Du står fast ved at du opptrådte saklig?

– Ja, sier Raknes, og sier hun brukte ingen av de begreper som i ettertid har flakset omkring i debatten.

– Får bygdelaget bruke skolen?

– Litt bygdelagsaktivitet går fint. Men vi har sagt vår klare mening i forhold til å bruke den til SFO.

– I dag er det torsdag, drar du dit og ser?

– Jeg drar ikke dit og ser.

Forståelige følelser

Raknes var til stede på møtet i Kåfjord onsdag, og kaller det et fint møte hvor alle fikk mulighet til å høre og bli hørt. Svært mange fra politisk ledelse stilte, noe som vitner om at saken tas på alvor.

– Det var fint å komme i dialog og prate ansikt til ansikt, sier hun.

– Er du forbauset over følelsene og engasjementet i denne saken?

– Ja, litt kanskje. Men skolen er en kjempeviktig sak for folk, så helt forståelig at det blir mye følelser, meninger og debatt. Heldigvis, sier kommunallederen.

Vi tar med at Raknes på linje med varaordføreren mener det beste nå er ro i saken til avgjørelse faller. Kritikken av Fylkesmannen blir også stemplet som godkjent.

Er allerede gjort

– Ingen tvil om at fylkesmannen har brukt for lang tid i forhold til tidsløpet rundt nedleggelsen av Kåfjord skole. Og det at han brukte fryktelig lang tid på sin saksbehandling, satte oss i en svært vanskelig situasjon, sier hun.

– Du har nå kun dager på å ta høyde for barnas beste, slik Fylkesmannen krever. Rekker du det?

– Men det er allerede gjort. Det er laget et nytt saksframlegg hvor det er tatt høyde for fylkesmannens klage om barnas beste. Side opp og side ned om barnas beste. Det er sjekket ut med Fylkesmannen og sendt ut til de folkevalgte, sier Raknes.