– Jeg mener vi nå gjør klokt i å roe ned saken, og det gjelder alle som er involvert. Det er ingen som applauderer prosessen her, heller ikke vi politikere, sier Anita Håkegård Pedersen (SV).

Varaordføreren sier at det neppe er barnas beste å se og høre voksne krangle og omtale hverandre på en negativ måte.

– For meg er det å hensynta barnet viktig også når vi voksne snakker om hva som er til barnets beste, sier hun, og sier at hun som mor forstår at det kjempes med nebb og klør for skolen. Det ville hun selv ha gjort, sier hun.

– Vi må også ta barns-beste hensyn til de ungene som nå har forberedt seg på at de ikke skal gå på Kåfjord skole til høsten, men på skole i Talvik eller Alta.

Tre ulike vedtak

Varaordføreren er flengende i sin kritikk av Fylkesmannen, og sier at de på onsdagens møte brukte mye tid på å forklare foreldre og bygdelag hvordan den instansen har brukt veldig lang tid på saksbehandlingen.

– Vi var ikke i Kåfjord med annet for øye enn å lytte og forklare prosessen som har skjedd, slik at vi i hvert fall har samme faktabeskrivelse. Og det er ikke lett for kommunen å forholde seg, sier hun, når de hele tre ganger får tilsendt ulike vedtak på lovlighetsklagen.

Håkegård Pedersen sier at alle disse kom i juni, på en klage som altså ble innsendt i februar. Som perler på en snor kom først vedtak om at klagen ikke ble tatt til følge, like etterpå et nytt vedtak om at klagen likevel ble tatt til følge. Dette med begrunnelse i at noen vedlegg manglet i sakspapirer til seks representanter i kommunestyret da saken ble behandlet. Det tredje vedtaket fra fylkesmannen kom så etter det igjen, da het det seg at lovlighetsklagen ble tatt til følge, men nå med begrunnelse i manglende hensyn til barns beste.

Ingen plan B

– Det er ikke vi som har ønsket at dette skulle skje rett før skolestart. Min påstand er at Fylkesmannen har vært svært uryddig i denne saken, sier hun.

Men at hele prosessen rundt nedleggelse av Kåfjord skole har vært uheldig, det er ingen uenige om, sier varaordføreren.

– Mitt poeng er at dette nå er historie. For å få et formelt gyldig vedtak i saken har vi derfor satt opp et ekstraordinært kommunestyremøte om få dager.

Roe ned

Til spørsmål om noen i SV kan tenkes å snu i saken, sier Anita at det i så fall vil skje som lyn fra klar himmel.

– Så langt har alle vært veldig klare på at skolen i Kåfjord er lagt ned, og vi har ikke hatt noe nytt møte om saken som skulle tilsi noe annet, sier hun.

– Alle må gå i seg selv og roe ned. Vi må unngå å hause det opp for ungene våre. Vi bør si at uansett hvordan det blir, så blir det bra, sier hun.

– Du er kritisk til foreldrene?

– Slett ikke. Som forelder skulle det bare mangle at de kjemper for sine barn, og at det kjempes for Kåfjord skole som for andre skoler. Det er fullt forståelig, sier varaordføreren.