Finnmark fylkeskommune kuttet i vår støtten til Gigant. Husets populære prosjekt  innebefatter blant annet innspilling av en CD. Det har resultert i at Eirik Aune Hansen, som er musikkansvarlig på Huset, har måttet si nei til flere band og artister som har villet delta.

Hard prioritering

– Veldig trist, og det er vel første gang vi har sagt nei til masse unge håpefulle band. Årsaken er at fylkeskommunen kuttet støtten, så jeg håper virkelig at de går tilbake på dette vedtaket. Det er veldig trist hvis kreative ungdommer, som har lyst å utvikle kulturen i fylket, ikke for lov eller kan delta på Gigant som er et prosjekt hvor unge musikere skal få utvikle seg sammen md proffe folk i ryggen, sier Hansen.

Resultatet er at det i år er kun 11 band og soloartister som skal delta, alle fra Alta.

– Alta kommune er de eneste som støtter prosjektet nå, så vi har måttet prioritere unge musikere i Alta denne gang, sier Aune.

Få spiller i band

Denne uken startet prosjektet, som skal vare ut uken som kommer.

– Fire band og syv soloartister skal være med, så vi gleder oss selvsagt over at Gigant er i gang, selv om det nå er i mye mindre målestokk, sier Hansen.

– Kun fire band. Er ikke det veldig få?

– Da jeg startet å spille i band for 15 år siden var det mange band på Huset, men de siste 10-15 årene har denne trenden dessverre dalt. De unge har kanskje fått andre interesser, som blant er å være soloartist i singer-songwriter-tradisjonen. Derfor er det flest soloartister på årets deltakerliste. I tillegg er det veldig mange som holder på med elektronika, og dette gjøre rundt omkring i de tusen hjem, og fåtall av disse melder seg på, fordi de har egne studioer hjemme, mener Hansen.

Han er dog sikker på at trenden vil snu om få år.

– Selv om det er færre som spiller i band nå, er det sikkert at det vil ta seg opp. Trender går som kjent opp og ned, sier Hansen.

KUN ALTA-ARTISTER: Finnmark fylkeskommune støtter ikke Gigant lengre og det har gjort sitt til at Gigant har måtte takke nei til en rekke ungdommer fra hele fylket. – Jeg håper politikerne snur og vil utvikle musikk-kulturen i fylket, sier Eirik Aune Hansen. Foto: Reiulf Grønnevik

Egen låt

En av de som har meldt seg på Gigant, er 18 år gamle Aleksandra Simonsen. Hun skal spille inn en egenkomponert låt som heter «E du ensom nu».

– Den handler om å søke en slags tilhørighet. Ingen har hørt den, så jeg gleder meg spent på hva folk synes når de hører den ferdig innspilt, sier 18-åringen, som skal kle opp låten med flere instrumenter som hun skal spille selv.

– Jeg spiller elgitar, men også bass og piano, så når jeg har sunget inn vokalen med kassegitar, skal jeg selv legge på bass og synth. Trommer spiller jeg ikke selv, så en god kompis som kan det faget skal hjelpe til med rytmene, sier Simonsen.

– Så du vil ikke spille i band?

– Jo gjerne det, men det er ikke bare bare å finne de rette folkene. I tillegg, i dagens hastige samfunn så er det veldig vanskelig at alle i et band har tid samtidig, så det er nok en av grunnene til at jeg til nå ikke har startet et band.