Kun 16 minutter før fristen gikk ut lørdag klokken 12.00 kom Team Binges sihkkelsearvi 2, med Anne Britt K. Hætta og Leif Åge Hætta, som det siste laget i mål på 300-kilometeren av Offroad Finnmark.

Åtte minutter tidligere krysset Leif Anders Bongo og Odd Iver Sara på Team SamiXtreme målstreken (samtidig som Jørgen og Ivar Nerdal fra Tromsø) og fikk revansje etter at de i fjor var kun 13 minutter for sein for å få finishertrøya.

– Ved Jotka skjønte vi at vi hadde et håp om å rekke fristen, men derfra og inn venter Gámasvárri og Nálganas som er ganske drøye strekk. Så vi var et godt stykke ut på Nálganas før vi var sikker på at vi kunne klare det, sier Leif Anders Bongo.

KLARTE MÅLET Til tross for en tøffere trase syklet Odd Iver Sara og Leif Anders Bongo 300-kilometeren 37 minutter raskere enn i fjor da de kom 14 minutter for sein. Foto: Jon Vidar Bull, Offroad Finnmark

– Jeg er derimot ikke så sikker på at vi hadde klart det uten Anne Britt og Leif Åge. De tok oss igjen før Jotka og man får en vitamininnsprøytning når man har noen å sykle sammen med og «konkurrere» mot. Vi presset nok hverandre litt ektra, sier Bongo som får samme skryt fra Anne Britt K. Hætta.

– Det går også motsatt vei. Jeg er slett ikke sikker på at vi hadde klart tidsfristen uten den hjelpa vi fikk fra Leif Anders og Odd Iver. Vi så dem plutselig foran oss mellom Soussjavre og Jotka, etter at de hadde stoppet litt, og det ga ekstra krefter. Da vi tok dem igjen syklet vi en del sammen og inspirerte hverandre til å nå målet, sier Hætta.

Nær ved å bryte

Til tross for litt ekstra selskap på vidda forteller hun at hun vurderte å bryte på Jotka.

– Jeg hadde problemer med et kne og vurderte å kaste inn håndkleet. Men så tenkte jeg at når jeg har syklet så langt må jeg bite smertene i meg og gjøre et forsøk på å komme i mål. Det er jeg glad for i dag, sier Hætta som også ble litt usikker da hun testet traseen mellom Eiby og Masi tre uker før start.

– Det var tøft og jeg mente denne traseen ikke var noe for meg, men  jeg bestemte meg for å gjør et forsøk. Ikke minst for å unngå å ødelegge for makkeren min, men nå som jeg har gjort dette en gang så har jeg ingen planer om å gjøre det igjen, avslutter hun med et smil.

Drømmer om 700

Leif Anders Bongo lar seg virkelig imponere av makkeren Odd Iver Sara og er ikke redd for å legge nye planer.

– Han var syk et par måneder i vinter, men han er en etig og standhaftig kar som ikke gir seg så lett. Fra slutten av mai og fram til start syklet vi mye og jeg er sykt imponert over det han gjør. Og jeg er glad for at jeg har en så tøff makker som Odd Iver, sier Bongo som gjerne sikter seg inn mot en langt tøffere oppgave i framtiden.

– Nå som vi har klart kravet for finishertrøye må vi begynne å sikte oss inn mot en bedre sluttid. Og jeg legger heller ikke skjul på at jeg drømmer om å en gang sykle 700-kilometeren. Det krever naturligvis atskillig mer forberedelse enn det vi har gjort til nå, men det er lov å ha en drøm, sier han før han avslutter:

– Det er et veldig hårete mål, men det var også 300-kilometeren da vi startet planleggingen. Legger vi opp et godt treningsopplegg for de neste årene så mener jeg det kan være mulig.