En epoke er over for disse flotte gjenreisningshusene i Bukta. Med bortimot seks mål tomt må husene vike for ei ny tid, for vei og industri.

Kommunen har nå tatt tak i saken rundt de tre husene som blir mest berørt av omreguleringa. I mange, mange år, før ny reguleringsplan, har det vært snakk om at boligene i Bukta måtte bort. Nå kan det endelig se ut som det kan bli en løsning for beboerne i Altaveien 183, 185 og 189.

– Dette har vi venta på i 40 år, og det har vært tungt hele tida. Ting har tatt så lang tid, at jeg ikke har store forhåpninger før jeg ser at ting er i gang, sier Roy Tore Nilsen.

Han bor i barndomshjemmet sitt, sammen med kona Ann-Tove Nilsen. Hele tida har de følt på at E6 trengte mer plass, og at noe skulle skje med Buktaområdet. I 2016 kom «nådestøtet», da ny reguleringsplan fo– Endelig skjer det noer Bukta ble vedtatt. Med gangvei på øversida, og ny atkomstvei til Amtmannsnes, blir de mer og mer innesperret. Nilsen har tidligere refset prosessen med reguleringsplan for Bukta som har gjort at fremtidsplaner, ønske om å pusse opp huset eller flytting har vært satt på vent. Kommunen er enig i at det har tatt lang tid.

– Beboerne blir rammet inn av veier, og området er omregulert til industriformål. Vi håper å få til en avklaring for beboerne, sier kommunalleder Oddvar Konst.

MÅ BORT: Husene blir innrammet av veier og industri. Foto: Alta kommune

Endelig fart i saken

– Vi har vært i møte med kommunen, og jeg synes det siste møtet vi hadde med dem var veldig positivt. Bjørn-Atle Hansen og Oddvar Konst har tatt tak. Ballen har begynt å rulle og vi har fått flere brev, sier Nilsen.

– Vi er veldig glad for at det skjer noe. Det har vært langtekkelig å gå og vente, og ikke vite hva som skjer med huset og hva vi kan gjøre, sier Ann-Tove Nilsen.

Kommunen ønsker å innløse eneboligene, men vil ha Finnmark fylkeskommune og Statens vegvesen med seg. Kommunalleder Oddvar Konst har innkalt partene til et møte.

– Både kommunen, fylkeskommunen og staten er involvert i det nye veisystemet, som nå «innrammer» boligene og det er naturlig at alle tre parter bidrar til å finne en løsning for disse grunneierne, skriver Oddvar Konst i brevet.

– Grunneierne finner det formålsløst og uøkonomisk å vedlikeholde sine boliger, som på sikt skal rives i anledning at eiendommene er omregulert fra bolig- til næringsformål, skriver Konst til Vegvesenet og fylkeskommunen.

TOK TAK: Kommunalleder Oddvar Konst mener fylkeskommunen og Vegvesenet må bidra i å finne en løsning for beboerne Foto: arkiv

Vil bygge nytt hus

Familien Nilsen ønsker å bygge seg nytt hus, et annet sted i Alta. Å komme dit har også vært en prosess, spesielt for Roy Tore. Nå innser de at området i stedet kan være verdifull næringseiendom.

– Nå har vi kommet til et punkt der vi synes det er greit at vi må flytte. Veien blir så nær. De skal ha en god del av tomta på øversida, så det kommer både gangsti og mer til i hagen. På baksida kommer veien fra Nesset, forteller Ann Tove.

Hun sier det er nesten det samme for dem hvor de får tomt, bare det er i sentral-Alta. De ser frem til en avgjørelse, men gleder seg forsiktig.

– Det er ingen hæla i taket ennå. Det kjenner jeg nok ikke før jeg ser at vi kan flytte inn i nytt hus, sier Roy-Tore Nilsen.