Klokken er ganske presis 11.45 når Odd Walseth parkerer Audi'en sin utenfor Vertshuset eldresenter. På kjøkkenet har Lisbeth Johansen og Mariann Andreassen akkurat rukket å pakke ferdig de siste porsjon med middag. Det er nemlig Odd sin uke for å kjøre ut middag til de eldre.

Matkjøringen en et var de mange prosjektene Alta frivilligsentral holder på med. Per i dag er det seks stykker som kjører for frivilligsentralen.

STORE ESKER: 27 skal i dag få mat fra Odd Walseth. Foto: Bjarne Krogstad

Rutinert mann

– Til høsten blir det syv år jeg har holdt på med dette, sier Walseth mens vi kjører til første person på lista. Men det er andre som har kjørt i bortimot 20 år og vel så det, legger han til.

Sommer som vinter – 365 dager i året – kjører de frivillige ved Alta Frivilligsentral middag til eldre rundt omkring i Alta.

– Like mye 17. mai som julaften. Jeg har kjørt begge deler, sier  Odd, og innrømmey at det kanskje er de mest spesielle dagene å kjøre mat på.

GOD MAT: Kjøkkenansvarlig Lisbeth Johansen serverer i dag røkt torsk, stuing, poteter, grønnsaker og melkesuppe til dessert. Foto: Bjarne Krogstad

– Hyggelig med besøk

96 år gamle Hjørdis Johannessen er nummer to på lista. Å få mat levert på døra i en ellers stille hverdag setter hun pris på.

– Det er hyggelig med besøk, man sitter jo mye alene. Men de er travle når de kommer med maten, så mye prat blir det dessverre ikke tid til, sier hun.

– Er du fornøyd med maten, spør vi.

– Man kan ikke klage. Før i tiden var det ikke så nøye med maten, ikke som nå. Ungene i dag er kresne i matveien. Jeg er jo 90 år og spiser det jeg får servert, skrøner Hjørdis, og legger til at det er lettvint å få middagen servert på døra.

At det blir lite tid til å slå av en prat er Odd enig i.

– Det har vi ikke tid til. Da blir maten de som venter kald hvis vi bruker noe ekstra tid for å prate. Vi skulle gjerne ha gjort det, for det er mange som sikkert har lyst til å prate litt og ting de trenger hjelp til.

– Hadde det vært ønskelig?

– Selvfølgelig, men da måtte det ha vært dobbelt så mange som kjører slik at det blir mulig, svarer han.

Mange på lista

På dagens runde er det 27 stykker som Odd skal levere middag  til. Med kunder fra Eiby til Tverrelvdalen tilbakelegger han mellom fem og åtte mil de ukene han kjører. Til tross for at han ikke får betalt for arbeidet, vil han fortsette så lenge han har mulighet.

– Det å glede å hjelpe andre. Se hvor fornøyde de blir og hvor stor pris de setter på det vi holder på med er hvorfor jeg gjør dette, forteller han.

– Det blir ikke kjedelig å kjøre så mye alene?

– Neida, radioen holder meg med selskap, sier han, mens han sjekker lista.

– Man må å holde et øye med lista, så man ikke må snu og kjøre tilbake for å levere.

– Du kommer fast hver dag?

– Sånn omtrent. Det kan variere  fra gang til gang. Lørdager, for eksempel, er det ikke så mange som bestiller mat, så da går det ganske raskt å kjøre. Mens søndagen kan det være ganske mange som bestiller.

LANG LISTE: Det gjelder å ha tunga rett i munnen for å ikke glemme noen som skal ha mat. – Det er kjedelig å måtte snu, sier Odd Valseth. Foto: Bjarne Krogstad

Et godt inntrykk

Vi nærmer oss siste levering og er straks klar til å returnere til Vertshuset. Selv etter åtte mil bak rattet er Odd like blid og ser frem til neste dag.

– All ære til Runar Terje Foslund og de andre som styrer ved Alta Frivilligsentral. Og ikke minst til kokkene som dag ut og dag inn lager, etter hva jeg har inntrykk av, kjempeflott, dagsfersk mat. Det er både givende og en glede å holde på med dette, sier han.