Da Kreftforeningen skiftet arbeidsgiverforening til NHO, fikk sykepleierne i foreningen en tariffavtale som de ikke godtar.

Altaværing og sykepleier Trine Skorpen streiker på åttende uka for at ansatte skal få en like god tariffavtale som de hadde da Kreftforeningen var organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Virke. Overgangen fra Virke til NHO har i følge Norsk sykepleierforbund (NSF) svekket tariffavtalen betydelig.

Et løftebrudd

– Vi ble av Kreftforeningen lovet at vi skulle få samme tariffavtale som vi hadde, selv om foreningen skiftet arbeidsgiverorgansiasjon, men det har ikke skjedd. Vi ligger nå på 50.000 mindre i året enn vi ville ha fått hvis Kreftforeningen hadde latt være å skifte arbeidsgiverorganisasjon, sier Skorpen til avisa.

Hun sier sykepleierne som nå er tatt ut i streik er stolte av å være ansatte og gjøre en jobb i Kreftforeningen, men at de ikke godtar endringen i vilkårene som følger med dette skiftet. Skorpen mener dette er et klart løftebrudd fra Kreftforeningens side og konflikten er ikke god for foreningen hun er ansatt i, sier hun. Norsk sykepleierforbund planlegger en opptrapping av streiken seinere i sommer og da vil distriktskontorene bli rammet.

Rammer distriktene

– For meg som altaværing er det naturlig å tenke på at hvis sykepleierne som er knyttet til distriktskontoret i Tromsø blir tatt ut i streik, vil dette ramme alle kurs for pårørende og de aktivitetene som foreningen har hatt for barn, sier Trine Skorpen. Hun legger til at dette vil ramme tilbudene som er tenkt gjennomført i regi av Kreftforeningen til høsten.

Ved pressevakta hos Kreftforeningen, forteller Terje Mosnesset at de ikke kjent med at sykepleierforbundet planlegger en opptrapping ved å ta ut flere i streik ved distriktskontorene, men lover å undersøke saken.

– Vi føler ikke vi har informasjon som tilsier en opptrapping til distriktskontorene, så vi vil ikke kommentere dette før vi er varslet om en eventuell opptrapping, sier Terje Mosnesset ved Kreftforeningens pressetelefon.

Dårligere vilkår

Til nå er 20 sykepleiere ute i streik og for tida aksjonerer de ulike steder i Oslo-området.

– Vi godtar ikke de vilkårene som vår arbeidsgiver vil innføre når de har skiftet organisasjon, vi skal underlegges en tariff for funksjonærer, men det er vi ikke, vi er sykepleiere, sier Trine Skorpen til Altaposten.

– Våre sykepleiere i Kreftforeningen utfører sykepleie gjennom rådgivning, veiledning og oppbygging av faglitteratur på nett til glede for pasienter, pårørende og andre sykepleiere. Den kompetansen og kunnskapen må Kreftforeningen forvalte på en god måte. Dette er en unik kompetanse som hjelper kreftsyke over hele landet, skriver fylkesleder i NSF Rogaland, Nina Horpestad i et innlegg i Stavanger Aftenblad, der hun går i rette med NHO sitt syn på denne streiken.