Besøksstatistikk viser hittil 19 prosent økning i forhold til samme tiden i fjor.

– En tredjedel av våre besøkende er norske, sier museumsdirektør Harriet Hagan.

Hun og markedseksjonens Linn Johansen og Else Poulsen kan også meddele at våre europeiske venner Tyskland og Frankrike er flittig med museumsbesøk.

– Tyskerne står for 12 prosent av besøket, og Frankrike ligger på 9 prosent.

Natur, midnattssol og helleristninger

– Statistikken viser at første halvåret har gått veldig bra. Hittil har vi hatt en klar økning sammenlignet med fjoråret på samme tid. I sommertider kommer det bestandig mange besøkende, sånn er jo sesongen. Det fortsetter trolig ikke slik på årsbasis, men så langt ser det jo veldig bra ut, forklarer Hagan.

Likevel er det faktorer utenfra som gjerne påvirker besøksomfanget.

– En grunn til at vi har flere besøkende i år, kan jo være det at krona står svakere nå enn tidligere. Man får mere for pengene nå, mener Johansen og Poulsen.

De trekker også frem naturen og midnattssola som lokkende elementer for turistene. Og toppattraksjonen, det er selvfølgelig helleristningene.

– Vi får mange spørsmål fra turister som undrer seg over hva som skjer med helleristningene på vinteren. Det er en fascinasjon over at de ligger under snøen, som er noe mange ikke forstår, forteller markedsavdelingen.

Mer cruise og bobil

Sammenlignet med 2016  har også cruisesesongen tatt seg opp.

– Det at vi har bedre cruisesesong i år kontra i fjor, gjenspeiler seg veldig på tallene. Det er klart det merkes at det er populært å reise nordover, sier Hagan.

Alta Museum har for mange turister lenge vært ett av mange steder man skal innom på veien opp til Nordkapp. Dette mønsteret ser man i år òg.

– Mange av våre gjester er nok på tur mot Nordkapp. Veldig mye bussgrupper, sier Johansen og Poulsen.

– Vi har ikke tall på det, men har fått klart inntrykk av at vi har fått flere bobilturister enn tidligere også, mener Hagan.

Blanding av lokale og turister

– Vi har en del lokale besøkende òg, men det er kanskje mer i helgene. Altaværinger må gjerne komme oftere, meddeler Hagan.

Det minnes om at de berømte helleristningene ikke er de eneste attraksjonene det er verdt å få med seg.

– Museumet tilbyr også stadig skiftende utstillinger som man kan komme å se på. Foredrag og konserter er det og. Det er bare å følge med på museumets hjemmeside og Facebookside, lokker museumsdirektøren.