Da Sea-Kingen tok av uten nedkjølte Vebjørn Hillestad Lund, var undringen stor ved bredden av Altaelva.

Hjelpere reagerte raskt

Det er nå to og en halv uke siden kanoen til 22-åringen og en annen elvevakt satt i, kantret i Nedre Sierra og hvor Vebjørn ble dratt under av de kraftige virvelstrømmene i området. Etter å ha kjempet for livet i 20 minutter i den flomstore elva, ble han heldigvis berget i land to kilometer lengre ned.

Det ble reagert raskt og effektiv fra folk som var i området da han ble tatt i land ved Sorrisniva. Våte klær ble tatt av og han fikk varme tepper. Da ambulansen senere kom ble han ble pakket inn i bobleplast.

– Skaper undring

Det tok imidlertid anslagsvis 30 minutter fra pasienten ble løftet inn i ambulansen til den dro fra Sorrisniva. Ambulansen stod for det meste i ro mens legen snakket i telefonen, sannsynligvis med AMK og annet helsepersonell for å få klarering hva som skulle gjøres, sier vitner. Det er også mange som er sjokkert over at ambulansehelikopteret, som stod klar ved elvebredden, ble sendt bort uten noe pasient. Istedenfor ble det rekvirert ambulansefly som fraktet Hillestad Lund til Hammerfest. Faren Pål Einar Lund var ikke tilstede, men reaksjonene gjorde at han så nærmere på saken.

– Jeg synes jo det er merkelig at ambulansen ble stående i ro så lenge og at Sea-Kingen ble sendt bort da det først var kommet til Sorrisniva, medgir Lund. Han har diskutert med ulike fagfolk på området og gått gjennom alle sykehus-epikrisene og journalene.

Her konkluderes det med at Vebjørm er stabil og det antydes at han kan skrives ut fra sykehuset dagen etterpå.

Alvorlig situasjon

Istedenfor ble det 10 dager på sykehus, hvorav 8 dager ved UNN i Tromsø med intens behandling for akutt nyresvikt.

Lund mener det kan virke som at Vebjørn ble behandlet som en person som hadde falt i elva og kommet seg raskt opp igjen og hatt en «nesten drukning» – og ikke en person som har svelget mye vann, er kraftig nedkjølt og hatt en ekstrem fysisk og mental kamp i over 20 minutter for å overleve. Denne kombinasjonen ender med lungebetennelse og akutt nyresvikt. I tillegg hadde han sterke rygg og hodesmerter.

Etter knappe to døgn på sykehuset i Hammerfest, hvor han blir stadig dårligere, blir han sendt videre med ambulansefly til UNN, hvor han får rask behandling. På under to døgn tappes det 11,5 liter væske fra kroppen gjennom dialyse, som aldri har skjedd på UNN før.

Nyrene fungerer nå tilnærmet normalt og Vebjørn har ikke fått varige men. Etter ti dager på sykehus er han tilbake i hverdagen i Alta, men spørsmålene er fortsatt mange.

VILLE GJORT DET SAMME: Assisterende kommuneoverlege Frode Øvrejord mener legene gjorde rett vurdering, ut fra situasjonen de sto overfor. Foto: Arkiv

Kommuneoverlegen  i Alta har gjennomgått saken og forklarer hvordan de har oppfattet saken, blant annet at Sea-Kingen bare tok av uten pasienten.

– Det er en avgjørelse tatt av legen på Sea King-helikopteret, får vi opplyst fra assisterende kommuneoverlege Frode Øvrejord.

Altaposten har vært i kontakt med Sea King i Lakselv, men tilstedeværende fartøysjef kjenner ikke oppdraget og kan heller ikke uttale seg om dette oppdraget.

På generelt grunnlag får vi opplyst at de flyr pasienter både til Hammerfest og til Universitetssykehuset i Tromsø avhengig av pasientens tilstand.

– Sea King må være i beredskap der det er mest behov, klargjør Øvrejord.

Sendt til Hammerfest

Hillestad Lund ble i stedet sendt med ambulanse til flyplassen og videre derfra med fly til Hammerfest sykehus. Vakthavende lege fra Alta tok dermed kontakt med vakthavende lege i Hammerfest og de blir enige om å legge pasienten inn på Hammerfest sykehus til overvåking. Dermed ble det scramblet fly fra Alta til Hammerfest.

– Det var lite ressurser på legevakten i Alta den aktuelle dagen, derfor var det brann og politi som kom først på stedet, forklarer Øvrejord, og sier videre at da legen kom fram, var de våte klærne fjernet og pasienten var pakket inn i forsøk på å øke kroppstemperaturen.

– Alt var gjort etter boka, presiserer han, og man hadde god kontakt med pasienten. Om Sea King hadde tatt med seg pasienten ville nok pasienten også blitt fraktet Hammerfest sykehus, ut i fra hvordan pasientens tilstand ble vurdert, medgir Øvrejord.

– Ut i fra de opplysningene jeg har fått, ville jeg gjort samme vurdering, sier han.

Omvei til kompetansen

Diskusjonen om «omveien» innom Hammerfest sykehus for akuttpasienter som bør til UNN, er blant spørsmålene som stilles lokalt. Dette er ikke en debatt Øvrejord vil løfte i ferietiden.

– Dette er en diskusjon som omfatter både Hammerfest sykehus og UNN i Tromsø, i tillegg til Alta. Nå i ferietiden vil det være vanskelig å få løftet dette, mener Øvrejord.

– Men det er en viktig diskusjon, understreker han.

Overrasket

Familien mener på sin side det kan være noe å lære av aksjonen.

– Jeg har jo ikke samme fagkunnskapen som legene, og innser jo at det er mye følelser med i bildet. Men jeg er uansett overrasket over at kommunelegen i Alta ville håndtert saken på akkurat samme måte og at det er ingen som tar selvkritikk, sier Lund. Han sier samtidig at det viktigste er jo at det gikk bra og at dette evalueres grundig.

– Det er vel ikke før dine nærmeste havner i en ulykke at man ser verdien av en god akutt beredskap, avslutter Pål Einar Lund.

Politiet henla saken

Politiet har henlagt saken og sendt sin rapport til Arbeidstilsynet, som i løpet av de neste to ukene vil innhente de opplysningene som trengs for å kunne fatte et vedtak i saken, opplyser tilsynsleder John Arve Skarstad.

– Vi har gjennomført tilsyn og innhenter de opplysninger som trengs før vi kan fatte et vedtak i løpet av kommende periode, sier Skarstad.