– Målsettingen er å lage en festival som varer en hel uke, men nå starter vi med et «event» som skal skape trivsel og bolyst for flere. Med all respekt for syklister og frivillige, men vi trekker nok ikke de store folkemassene med et sykkelfelt gjennom gågata alene, erkjenner daglig leder Rune Berg, noen uker før det hele braker løs 1. august.

Mat og kultur

I perioden 1. til 5. august ønsker samarbeidspartnerne å skape liv og en mer helhetlig opplevelse som inkluderer sykkelsport for hele familien, sammen med mat- og kulturopplevelser. Derfor vil Alta Event reise et telt på torget som vil romme matopplevelser signert Tavernaen, mens Altaposten har hyret Jan Arild Sørnes og Thorbjørn Jungård som tilretteleggere for underholdning i teltet.

– Det har skjedd i all hast denne gangen, men på sikt kan vi få til noe stort i sentrum, mener markedssjef Yngve Reginiussen i mediehuset som har ansvaret torsdagen og fredagen.

Prosjekt Z med

Tidligere Vamp-vokalist Vidar Johnsen kommer til teltet 3. august, men både før og etter vil lokale artister som Eirik Lyng, Kristoffer Karjalainen, Jack of Heart og et ensemble bestårende av Jan Arild Sørnes, Kurt Ivar Strøm, Lars Rune Rebbestad og Anders Overhalden lage stemning. Rosinen i pølsa for ungdommen er likevel at Prosjekt Z flyttes til Alta sentrum lørdag kveld, der Chris Holsten skal toppe opplevelsen etter oppvarming fra lokale band.

– De unge i Alta savner denne type opplevelser og jeg vet at mange setter pris på prosjektet, også de som er i utdanning andre steder. Det nye er at vi setter aldersgrensen til 18 i stedet for 20 år, sier Mathias Sønvisen Moe i Prosjekt Z, som dermed håper de åpner døra for flere.

– Vi har også en internasjonal artist som har millioner av nedlastinger, sier Mathias om trekkplasteret.

– Vi har noe å lære

Rune Berg vil at uken med Offroad Finnmark skal være noe mer enn et sykkelritt.

– Vi kan godt se til Hammerfest-dagene og Nordkapp-festivalen. Der har man klart å skape noe sammen. Det blir vinn-vinn for alle, sier Berg, som sikter til sponsorer og samarbeidspartnere som er helhjertet med.

– På den måten kan vi konsentrere oss om å lage et godt sykkelritt, samtidig som folk får tilbud om en helhetlig pakke, tilføyer Berg.

Har vært et savn

Thorbjørn Jungård har vært med å starte festival før og mener tiden er inne for å lage litt mer liv sommerstid.

– Det har vært et savn for mange, både innbyggere og tilreisende. Det skal være en grunn til å komme hjem eller bli hjemme i Alta, sier Jungård.

Timingen er perfekt. Mange er ferdig med ferien til 1. august, og påfølgende helger kommer Altaturneringen og Aronnesrocken «dundrende».

– Vi håper jo også at dette skal bidra til at flere følger sykkelrittet og er på plass når de forskjellige klassene starter denne uka. Jeg tror dette blir bra i år, så kan vi ta steget videre neste sommer, påpeker Berg.