Lokalpolitikeren, sauebonden og matte- og fransklærer Fabrice Caline fra Nuvsvåg  bruker teknologien når det er vanskelig å forene ferie med omsorgen for dyrene hjemme i Loppa. Fabrice er da heller ikke kjent for å være rådløs. Han  padlet nylig kajakk hjem til Nuvsvåg etter kommunestyremøte i Bergsfjord.

– Jeg har montert en sender på den søya som jeg anser for å være lederen i flokken. Jeg har bare en sender, for de holder veldig sammen denne gjengen, sier Caline.

Saken fortsetter under bildet.

FJERNGJETING: Denne søya er flokkens leder og er den som har påmontert GPS-senderen som gjør at altmuligmannen Fabrice Caline kan følge sauenes bevegelser også når han er på ferie. Foto: Privat

Han er 6. kandidat på stortingslista til Senterpartiet. Ved siden av å jobbe som fjernundervisningslærer i matematikk og fransk, er han også hobbybonde med en liten flokk villsauer. Dem har han GPS-sporing på, så straks han parkerer sykkelen under ferieturen i Lofoten, kan han logge seg inn på senderen som saueflokkens øverste leder har på seg. Da kan han sjekke hvor sauene holder til på utmarksbeitet i fjellene ved Nuvsvåg.

Kjenner fjellene

Fjellene kjenner han utmerket. I løpet av vinteren har han en rekke ganger besteget fjellene og så satt utfor på ski, med paraglider, såkalt speedriding. Nå er det villsauenes domene. Der nyter de grønt gress, urter og blomster, før de kanskje tar seg en tur i fjæra, der de på laveste lavvann tar for seg av tang og tare, som de reneste gourmetrestaurant-gjester.

Den smått verdensbereiste 39-åringen som bor rett under Svartfjellet i Nuvsvåg, har drevet speedriding i fire år og har lagt ut videoer fra sine paraglideflyturer både på NRK, Youtube og Altaposten.

Bare en sender

Fjernstyrinen av sauene går etter planen. I hvert fall nesten.

– Væren skulle egentlig være adskilt fra lam og søyer. Jeg arbeidet tre dager med å lage innhegning til væren, men da den jobben var gjort, og jeg til og med hadde pådratt meg noe som lignet på en senebetennelse, da tok det ikke mer enn to timer før væren i den reneste utbryterkongestilen kjempet seg gjennom gjerdet. Hvis dette skulle ha holdt, hadde jeg måttet montere noe mer kraftig, sier sykkelbonden.

FLOTTE DYR: Her er noen av Fabrice Calines villsauer i Nuvsvåg, der de for tida beiter oppe i fjellet overfor bygda. Foto: Privat

– Kan du egentlig kontrollere sauene på så langt hold som fra Lofoten?

– Ikke med GPS'en alene, men med den kan jeg se til enhver tid hvor de befinner seg. Så har jeg folk i bygda som jeg kan få hjelp hos. For eksempel hvis de skulle finne på å forsøke seg på en tur til butikken. Hvis de stikker ned til huset mitt som ligger en kilometer lenger inne i fjordbotnen, enn det vi kaller veis ende, så holder de seg gjerne der før de stikker til fjells igjen. Men starter de mot bygda, så får jeg hjelp til å jage dem tilbake. For folk i nabolaget er godt kjent med dem og vi er bare en håndfull husstander, sier Fabrice.

Han er ydmyk for dyrehold.

– Det er første sommeren jeg har dem ute, og jeg vet ikke riktig hvordan dette fungerer. De som har hatt sauer her ute før, sier de gjerne følger en fast rute og da går de fra beiteplass til beiteplass hvor de finner foretrukne gress og planter. Når kleggen er på plass, kan det være enkelte område hvor de ikke holder ut å være. Da stikker de kanskje til fjells, eller de kommer hjem til huset og forsøker å finne seg skjulesteder eller går i fjæra for å spise tang, sier Fabrice.