Pensjonistforeningens leder i Kautokeino, Isak Thomas Triumf, reagerer på at kommunen skal stenge dørene til rådhuset, slik at folk kun får slippe inn på servicetorget. De får ikke gå rett inn til de ulike avdelinger eller saksbehandlere, slik de er vant til.

Kautokeino kommune fastslår at ingenting er avgjort.

– Det er slik ved kommunehuset, at vi har tre innganger. Vi har ute på høring blant de ansatte et forslag til å stenge to av inngangene og bare få folk inn i rådhuset gjennom en dør inn til servicetorget, forklarer stabssjef i Kautokeino kommune, Karin Hætta.

Hun sier de som jobber ved rådhuset først får si hva de synes, og så blir det tatt en beslutning til høsten.

Til riktig kontor

Triumf lar seg ikke berolige.

– Jeg snakker på  vegne av alle de pensjonistene i bygda som ikke kan sende e-post eller bestille time hos bestemte saksbehandlere. Jeg synes det er alvorlig hvis kommunen gjør alvor av å stenge rådhuset på denne måten og presse alle til å gå via servicetorget – og så kanskje ikke få snakke med den man har lyst til å få kontakt med, frykter Triumf.

Han sier at han oppsøker Kautokeino kommune for å diskutere enten garnutvisning eller andre utmarksrelaterte spørsmål. Skal han snakke om dispensasjoner, så vil han oppsøke utmarkskontoret som sitter på fagkunnskapen.

– Når jeg har saker rundt forvaltningen av fisk eller vilt, så er det slik med meg at jeg må snakke med dem som vet hvilken vei fisken svømmer eller hvor fuglene flyr, er den klare meldingen fra eldregeneralen.

DÅRLIG SERVICE: Isak Thomas Triumf som leder eldrerådet frykter det blir verre å få treffe dem man ønsker når man skal diskutere eksempelvis utmarkssaker eller andre saker hvor saksbehandlerne er tilgjengelige. Foto: Liv AS Pedersen / arkiv

Møter ordføreren

Han sier han stadig vekk oppsøker ordføreren på hans kontor og det har så langt ikke bydd på problemer.

– Det er en styrke å ha det slik. Jeg håper kommunen revurderer sine planer om å lukke rådhuset, for etter hvert er det mange innbyggere i Kautokeino som nærmer seg 100 og som trenger å få snakke med dem de vil snakke med. Nå vet jeg at dette er en ordning som ikke ennå er gjennomført, men hvis det går gjennom, vil vi i eldrerådet ta dette opp som en egen sak, sier Triumf.

Sikkerhet

Karin Hætta sier de må forvente reaksjoner på endringer.

–  Stengingen har også med sikkerheten å gjøre, og at vi skal være sikre på at rådhuset er tomt for folk når det blir låst. I dag er det tre innganger og vanskelig å holde øye med om det er folk i de ulike avdelingene, sier hun.