Knut Krane, leder i Alta IFs hovedstyre, har sendt flere e-poster til leverandøren uten å føle at de tar ansvar.

– Vi har oppdaget flere avvik i forhold til ujevnheter i banedekket og har ikke fått det vi har bestilt. Så vi holder derfor tilbake en del av pengene i påvente av at dette blir ordnet. Leverandøren sier de ikke vil reparere noe, eller merke banen ferdig, før regningen er betalt. Så der står vi, sier Krane.

– Ikke vår feil

Ásvald Simonsen fra leverandøren Laiderz bekrefter at de ville vært i Alta for lenge siden for å rette de feilene de vedkjenner seg og gjøre den siste merkingen dersom Alta IF ikke hadde holdt igjen penger. Men han fraskriver seg ansvar for store deler av ujevnhetene.

– Vi sa allerede før vi startet jobben at vi ikke har ansvar for områder hvor basislaget, og eventuelt asfalten under, ikke blir skiftet ut. Rett og slett for at det er umulig å se ujevnheter uten å fjerne basislaget. Vi har derimot noen skavanker å ordne der det ble lagt nytt basislag og dette skal vi selvfølgelig se på sammen med entreprenøren som gjorde grunnarbeidet, sier Simonsen og legger til:

–  Hvis pengene hadde kommet ville vi for lenge siden vært i Alta og ordnet opp i det vi vet vi skal ordne og for å gjøre den siste merkingen. Vi er løsningsorienterte og vil rette opp våre feil, men vi kan ikke kaste bort penger på ting vi ikke er ansvarlig for.

– Bare tull

Krane mener forklaringen ikke holder mål.

– Dette er bare tull. For det første så er det normalt i en entreprise at man har ansvar for å varsle før man setter igang sluttarbeidet. Og om han mener det er umulig å se ujevnhetene uten å fjerne basislaget så kan man spørre seg hvordan man da klarte å se hvilke områder som skulle skiftes ut, sier Krane og legger til:

– For det andre er det ingen fra leverandøren som har vært her etter at ujevnhetene ble oppdaget og merket. Så hvordan han kan si at våre merknader er der det er gammelt basislag forstår jeg ikke, sier Krane og legger til at av totalt 5020 kvadratmeter var planen først å skifte ut 850 kvadrat med underlag.

Dette ble utvidet og underentreprenøren har fakturert 1290 kvadrat, mens regningen fra leverandøren tilsier at 1400 kvadrat basisdekke er nytt.

– Det er nesten 30 prosent av banen og vi har cirka 50 punkter som er merket. Hvordan han kan sitte i Sør-Norge å si hvor disse ujevnhetene er uten å ha sett hvor vi har satt våre merker er for meg uforståelig. Områdene som ble skiftet ut er spredt over hele banen, så jeg klarer ikke å se hvordan han kan påstå at han vet nøyaktig hvor det er lagt nytt basislag. Han har kanskje et kart eller en tegning, men det har ikke jeg sett og han har heller ikke i dialogen henvist til noen av arbeiderne som var her da jobben ble gjort.

Simonsen sier de har sett over arbeidet etter at arbeidet var gjort.

– Ved overlevering var det funnet et punkt vi da ikke kunne gjøre noe med grunnet værforholdene, men det ble oppført som anmerkning. Jeg var selv til stede og vet at vi gjennomgikk alle områder med nytt basisdekke uten å finne flere punkter, men selvfølgelig kan det ha vært enkelte punkter vi ikke har fått med oss, skriver han i en e-post til A-sporten.

1,4 millioner på vent

Om sluttproduktet ikke blir godt nok vil det heller ikke bli utbetalt spillemidler. Klubben har derfor i håp om å få sluttgodkjenningen kontaktet en konkurrerende leverandør og bedt om tilbud på det som må rettes opp.

Aase-Kristin Abrahamsen i Alta kommune var i fjor høst på befaring og har vanskelig for å tro at banen blir godkjent med disse ujevnhetene.

– Før spillemidler utbetales skal det foreligge en godkjent testrapport. Jeg er ingen ekspert på friidrettsdekke, men slik jeg så banen i fjor høst tviler jeg på at den blir godkjent. Det var såpass store ujevnheter, spesielt i den innerste banen, at jeg merket det mens jeg gikk. Når det gjelder dette anlegget så er de allerede tildelt 1.433.000 kroner i spillemidler som utbetales straks rapporten foreligger, sier Abrahamsen.