– Nervøs og nervøs. Dette er noe man vil sjøl og vi føler at vi har kontroll, men det er klart at litt nervøs er man. Dette er en av de største transaksjonssummene som har funnet sted i Alta, når vi ser vekk fra Thon. For meg er det et stort steg i trappa, sier eiendomsinvestor Jonas Haugen om oppkjøpene.

18.000 kvadratmeter

Den uredde 31-åringen har kjøpt opp ikke mindre enn tre gårder i Alta sentrum, i tillegg til de to han allerede eier; Markveien (det tidligere NRK-bygget) og Nordlysgården (tidligere Vonheimgården).

De nye objektene er store deler av Parksenteret, Gjensidige-gården og Politihuset. De to sistnevnte heleid av Bjørn Arild Johansen, før oppkjøpet.

– I Parksenteret snakker vi om alt utenom Parila, Basement og det gamle Park hotell, forklarer Haugen, som nå rår over 18.000 kvadratmeter i Alta sentrum.

Alt eller ingenting

Han forteller til Altaposten at oppkjøpsraidet startet som følge av at han følte at de lokalitetene han har eid så langt ikke har vært nok.

– Etter en sondering over hva vi kunne gjøre med næringseiendommene våre i Alta sentrum, ble det konkludert med at skulle vi drive med dette så måtte eiendomsmassen øke dramatisk. Derfor startet prosessen med å kjøpe aksjene i Park Eiendom AS, som eier deler av Parksenteret. I denne dialogen kom jeg i kontakt med Bjørn Arild Johansen og hans familie, som er medeier i Park Eiendom AS, men som også eier flere seksjoner i 2. og 3. etasje i Parksenteret. Dermed startet prosessen med å overta alle eiendommene til Johansen-familien i sentrum, forklarer den nye eiendomsbaronen.

70/30

Noen kjøpesum vil ikke Haugen gå ut med, men summene har vært så store at for å få bankens (DNB) tillit, har Haugen vært nødt til å få med seg Bjørn Arild Johansen på eiersiden. Nå har de dannet et nytt eiendomsselskap, Nordlysbyen Eiendom AS, hvor alle Haugens eiendommer er innlemmet og hvor Haugen eier 70 prosent, mens Johansen har 30 prosent av aksjene.

– Vi måtte jobbe ganske hardt for å få dette til, og vi har jobbbet tett med tre banker før vi fikk på plass finansieringen, sier Haugen.

Ung, men offensiv

Haugen har til tross for sin fortsatt unge alder rukket å gjøre seg kjent som en offensiv eiendomsinvestor og næringsdriver. I tillegg til de nevnte byggene i sentrum, eier han Nordlys industribygg, som er Lyngen Plast sitt produksjonsbygg i Lyngen, hvor Haugen også er daglig leder. I tillegg eier og driver han Aparts AS, som utvikler og bygger ut eiendommer. Haugen er også styremedlem i flere lokale bedrifter. På privaten har han forvandlet et lite 60-tallshus i Åsen om til et fireetasjers funkishus, mens han i Bollo har reist Altas kanskje mest moderne og påkostede hytte. Når vi spør om han har satset hus og hjem på rekordoppkjøpet i sentrum, ler han:

– Ha-ha! Nei. Og om jeg hadde gjort det, så hadde jeg ikke sagt det.

– Jeg har trua på gutten

Bjørn Arild Johansen har ingen betenkeligheter med å satse i lag med Jonas Haugen. Johansen har overlatt kontrollen for alle sine forretningseiendommer i Alta sentrum til Nordlysbyen Eiendom, hvor Jonas Haugen eier 70 prosent og Bjørn Arild eier 30.

IMPONERT: Bjørn Arild Johansen har trua på Jonas Haugen. Foto: Jarle Mjøen

– Jeg har ingen betenkeligheter med det. Jeg har trua på gutten. Jeg ser faktisk litt av meg sjøl i han fra da jeg var på samme alder, sier Johansen på telefon fra sommerstedet sitt i Sverige.

Han legger til:

– Når jeg selv ikke er like pigg og frisk som jeg har vært, så er det veldig greit å la yngre krefter overta styringa. Det kreves mye for å lykkes også i denne bransjen. Og jeg synes Jonas er knalltøff. Jeg er rett og slett imponert.

 – Så dette blir en vinn-vinn-situasjon?

– Ja, absolutt, sier Johansen, som har stor tro på fremtida med Haugen bak rattet.

– Jeg er ikke redd for at dette skal gå på trynet. Tvert imot. Vi har nok ikke sett den siste investeringen, spår næringslivsnestoren.

Langsiktig investering

Jonas Haugen er svært fornøyd med å ha sikret seg kontrollen over en så stor del av utleiemarkedet i Alta sentrum.

– Dette er veldig artig og jeg er veldig stolt. Alle transaksjonene går via lokale eiere, og på den måten blir pengene igjen i Alta. Det at vi har ryddet opp og plassert alt i ett selskap, er også bra for vår drift, mener 31-åringen, som spår at verdien av investeringene først vil vise seg for alvor om mange, mange år.

– Jeg er bare 31 år, og hvor lønnsomt dette kan bli kan jeg sikkert svare på om 30 år, sier Altas yngste eiendomsinvestor.