Mange bryter dyrevelferdsloven uten å være klar over det, når de lar huden eller katten være hjemme alene uten tilstrekkelig oppsyn. Sommerferien er også høysesong for å kvitte seg med kjæledyrene sine, særlig gratisdyr som katter, når eier skal på ferie.

– I Alta merker vi en økning i bekymringsmeldinger på sommeren. I ferietiden får vi to til tre bekymringsmeldinger i uken på kjæledyr. Det er viktig å melde fra dersom du tror at det er dyr som ikke har det bra, og at du legger inn så mye informasjon om eier som mulig, sier May Helene Hetta, seniorinspektør i Mattilsynet, avdeling Finnmark til Altaposten.

Den vanligste formen for brudd på dyrevelferdsloven er en bot i form av overtredelsesgebyr, i grove tilfeller går Mattilsynet til politianmeldelse.

Overlates til andre

Løsningen for mange, som ikke tar med seg huden eller katten på ferie, er å få andre til å passe den. Hetta oppfordrer alle som planlegger å overlate kjæledyret til andre i ferien at dyret er sikret forsvarlig oppfølging, dersom spesielle situasjoner skulle oppstå mens eieren er på ferie.

– Dersom dyreholder skal reise fra katten, skal ansvaret overlates til en annen kompetent person. Denne skal føre tilsyn med katten når eier er bortreist, for å sikre forsvarlig oppfølging dersom spesielle situasjoner skulle oppstå, som at katten må til veterinær.

– Katten skal ha tilsyn og stell også i ferien, men for kortere perioder / inntil to uker kan det aksepteres at dyret får noe mindre oppfølging og sosialisering enn vanlig. Katten skal likevel mates, sees til og ha daglig menneskelig kontakt, sier hun.

Katten må i perioden også ha tilgang til liggeplass ute eller inne.

– Dersom katten er vant til å være mye inne, må den også få anledning til dette når eier er bortreist. Innekatter trenger mer oppfølging under ferieperioder enn katter som også oppholder seg ute. Katten bør da bo hjemme hos noen andre, eller så må eier sørge for at en navngitt person kommer innom og tilbringer minst et par timer sammen med katten daglig.

Daglig tilsyn

Hunder, i motsetning til katter, må ha daglig tilsyn og oppfølging. En av årsakene er at hunden skal ha sosialt samvær med mennesker.

– Det er ikke akseptabelt å la hunden være overlatt til seg selv store deler av døgnet, den bør ikke være alene flere timer enn en normal arbeidsdag. Hvis hunden er alene, for eksemepel, mens dyreholder er på arbeid, har den større behov for kontakt og stimuli i resten av døgnet.

– Hunder er flokkdyr og har behov for mest mulig kontakt med mennesker og artsfrender. Hunden skal ikke isoleres sosialt. Selv om hunden holdes sammen med andre hunder og dyr, erstatter dette ikke menneskekontakt, sier Hetta og legger til at det er heller ikke i tråd med dyrevelferdsloven å la hunden være alene hjemme over flere dager med kun sporadisk tilsyn og oppfølging av noen som stikker innom. Dersom eier ikke selv kan ivareta dyret, skal ansvaret overlates til en navngitt person eller kennel/dyrepensjonat.

Bekymringsmeldinger til Mattilsynet sendes inn på deres hjemmesider. Den som melder fra kan være anonym.