Altapostens har reist flere spørsmål til Finnmarkssykehuset (FS) knyttet til problemstillingene som framkommer fra Charani . De blir besvart av kommunikasjonsmedarbeider Eilert Sundt på vegne av (FS):

Øker dager og uker

– Det er nesten dobbelt så mange som venter på kirurgiske operasjoner som på ortopediske operasjoner. Samlet sett øker vi operasjonskapasiteten i Alta. Dette gjør vi for å dekke bedre behovet blant pasientene. I Alta ble det tidligere operert mandag til torsdag på de ukene det var planlagt operasjoner. Nå forlenges operasjonsuken fra fire til fem dager. Vi har også økt antall uker. Samlet er det derfor flere operasjonsdager i Alta.

– Generelt for Klinikk Hammerfest er det slik at alle pasienter som står på venteliste for operasjon, får behandling innenfor den fristen som er satt. Per 27. juni 2017 hadde vi totalt 1053 pasienter på ortopedisk venteliste for poliklinisk konsultasjon i klinikk Hammerfest. Dette inkluderer også pasienter som skal til kontroll langt frem i tid, heter det.

– I vår ortopediske venteliste har vi 275 pasienter som kan få sin polikliniske konsultasjon i Alta. Dette tallet inkluderer kontroller langt fram i tid. Fra januar 2016 til ut juni 2016 ble det utført 51 kikkhullsoperasjoner (skulder og kne) i Alta. Samme periode i 2017 ble det utført 56 slike inngrep.

– Som planlagt

– De siste to månedene har vi hatt like mye ortopedisk operasjonsvirksomhet i Alta som planlagt, med unntak av én dag da vi måtte operere kirurgi i stedet for ortopedi pga. vaktberedskap i Hammerfest. Det vil alltid være slik at noen pasienter må avlyse sin oppsatte time av ulike grunner, både i Alta og Hammerfest. Vi klarer likevel å utnytte planlagt kapasitet ved å kalle inn nye pasienter. Endring av oppsatt time håndteres etter klinikkens retningslinjer, disse er like for både Alta og Hammerfest, fastslås det.