– Nakkehårene reiste seg

– Dette er ikke noe jeg vanligvis gjør, sier en rystet advokat.

VIL HEJLPE: Advokat Espen Simonsen mener Erle Jørgensen (3) fortjener hjelp etter det han anser som svikt fra det offentlige.Foto: Fotomontasje Altaposten

pluss

Advokat Espen Simonsen trår til med gratis hjelp til Erle og familien.

– Dette er ikke noe jeg vanligvis gjør, og jeg er egentlig nedlesset i arbeid, men etter å ha lest Erle-sakene de siste dagene så må man bare si at dette er, ja hva kaller vi det, hjerterått, sier advokaten som har trygderett som et av sine spesialfelt.


Storm i kommentarfeltet

Etter at altaposten.no fredag ettermiddag, rett før Sankthansbålene ble tent, publiserte historien om multihandikappede lille Erle fra Hjemmeluft har reaksjonene strømmet på. Sosiale medier har stått i fyr, ikke minst etter gårdagens Altaposten-sak, der avslaget på bilsøknaden fra NAV begrunnes med at de mener Erle kan ta bussen. Eller ordrett: «Vi har kommet fram til at det ikke vil være urimelig belastende for deg å reise kollektivt».

– Burde prøvd selv

Reaksjoner som «en stor skam», «e det mulig» og «no må dem gi seg» er bare noen av superlativene som rettes mot NAV i kommentarfeltet til saken på mediehusets Facebook-side. Eller som en leser oppsummerer det:

«Alle som sitter å fatter slike vedtak skulle vært nødt til å sitte i rullestol og reise kollektivt i en uke. Og dem fikk ikke lov å gå ut av stolen uansett ka som skjedde. Trur dem hadde blitt mer fornuftige mennesker etter den uka».

– Ingen helt

Espen Simonsen sier at han ikke ønsker å fremstå som en helt i saken, men at han etter å ha lest mediesakene, ikke kan sitte stille i båten.

–  Hvis det virkelig stemmer slik det er fremkommet og at NAV ikke stoler på legens vurdering og at de har fattet beslutningen uten å selv ha truffet Erle og familien. Ja, det er så nakkehårene reiser seg. Selv om jeg ikke kan være noen fri rettshjelpssentral, så må disse menneskene få hjelp, for det trenger de, sier Simonsen.


– Vi er så lei av å få høre hva Erle koster samfunnet

Multihandikappede Erle (3) har et sjeldent syndrom som gjør at hun verken kan snakke, spise selv, gå eller sitte. Likevel sliter foreldrene med å få den hjelpa de mener Erle trenger for et verdig liv.

– Ikke ukjent

Han sier at han ikke kan gå inn i hele sakskomplekset.

– Men hvis de ønsker det kan jeg hjelpe dem med trygdebilsaken, for det er kjent stoff. Jeg har en lignende sak akkurat nå, og for å si det slik jeg skjønner hva de støter på. Det de opplever er dessverre ikke ukjent, sier Simonsen og legger til:

– Jeg kan aldri garantere for at vi når frem i en slik sak. Men jeg skal i alle fall gjøre det jeg kan for å utjevne styrkeforholdet, og bistå familien.

– Dette blir vi selvsagt veldig takknemlige for og ikke minst er det godt å se at det ikke bare er vi som ser galskapen. Når en advokat også reagerer, er det en bekreftelse på at det ikke er vi som er urimelige, sier mor til Erle, Sara Marie Guttormsen.

Etter Altaposten-saken i går hvor NAV-avslaget stod svart på hvitt, fikk selv Guttormsen, en tankevekker.

– Da jeg leste saken så tenkte jeg med meg selv: Ser NAV Erle eller er det vi som foreldre de vurderer som friske nok til å benytte kollektiv transport, sier 26-åringen.

– Fortsatt de samme holdningene

Familien har fått mange støtteerklæringer etter at Altaposten og NRK har kjørt massivt på saken siden fredag.

– Det går på at folk kjenner seg igjen og at historien gjentar seg. Det som er så trist er at selv om det skulle ordne seg etter at media har satt søkelys på saken, så er holdningene fortsatt de samme hos de som er satt til å arbeide med dette. Det er veldig synd for alle dem som kommer etter oss, sier Sara Marie.