Grieg Seafood, Norway Royal Salmon og Cermaq dropper planene på grunn av manglende volumøkning i oppdrett.

– Det er selvfølgelig skuffende, men jeg er 100 prosent sikker på at dette sjørettede industriarealet kommer til å bli viktig for Alta, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen, etter at det i dag ble klart at det felles lakseslakteriet legges på is av de tre oppdrettsselskapene som er på plass i Altafjorden.

Trenger ikke kapasiteten

I en felles pressemelding skriver selskapene at de fortsatt vil satse og investere i Finnmark.

– Når planene om et felles slakteri nå legges på is skyldes det først og fremst at den forventede volumveksten som var utgangspunktet for prosjektet har latt vente på seg, heter det i pressemeldingen

Det fører til at behovet for mer slaktekapasitet har uteblitt.

– I mellomtiden har alle tre selskapene også sett at de kan løse de volumene de har pr. i dag med en økning på de eksisterende fasilitetene, heter det.

De tre selskapene ønsker å vokse og øke produksjonen i Finnmark.

– Når det nye trafikklyssystemet for vekst begynner å virke forventer selskapene at Finnmark er blant regionene som vil få grønt lys for vekst, skriver de i pressemeldingen.

Kan komme behov

Kommunikasjonssjef Astrid Aam i Cermaq Group AS sier til Altaposten at slakteriet legges på is innebærer at man akkurat nå ser at det er fornuftig å bruke tid og penger på andre ting.

– Det betyr at man ikke kan se bort fra at selskapene på et senere tidspunkt innleder dialog om felles løsninger, men akkurat nå er vurderingen at volumet ikke fordrer felles slakteri, sier Aam, som er krystallklar på at dette ikke må oppfattes som noen form for politisk press fra selskapene. Alta-politikerne har blant annet vært kritisk til volumøkning, før utfordringene i havbruket er under kontroll.

– Dette er overhode ikke politikk, men handler om hva som er fornuftig å gjøre økonomisk og driftsmessig. Selskapene gjør det de mener er smart å gjøre akkurat nå, så vil tiden vise om man tar opp tråden senere, sier Aam.

God dialog

Hun forsikrer at det heller ikke handler om noen form for uenighet med involverte kommuner og de fasilitetene som tilbys.

– Vi er veldig godt fornøyde med samarbeidet med kommunene og vil naturligvis videreføre denne dialogen med kommunene vi er lokalisert i.

Alta kommune er i ferd å ferdigstille industriområdet på Langnes, et arbeid som ble startet som et resultat av utsiktene til et slakteri. Intensjonsavtalen som et slikt samarbeid ble inngått i 2015, og siden har de arbeidet med kartlegging av aktuelle lokaliteter.

– Dere går glipp av et fantastisk industriområde?

– Vi skjønner selvsagt at Alta kommune vil gå videre med andre leietakere. Akkurat nå vil ikke behovet være til stede for vår slakterivirksomhet her, sier Aam.

Hadde signaler

Rådmann Bjørn-Atle Hansen medgir at han ikke er overrasket over beslutningen til de tre oppdrettsselskapene.

– Vi har jo fått signaler om at det går den veien. Det kan i tillegg til volum, handle om ny teknologi og manglende enighet underveis. Et slikt slakteri ville betydd mye for Alta-samfunnet i form av sysselsetting og ringvirkninger, så det er naturligvis en mulighet som blir borte, sier han.

Samtidig er det en fattet rådmann som kommenterer beslutningen.

– Vi har fått opparbeidet et sjørettet areal som blir viktig for Alta i framtiden. All erfaring viser at det er lettere å etablere virksomhet når man kan forholde seg til en fiks ferdig område. Det har vi fått gjort med en billig måte på grunn av E6-massene, så dette har vært en riktig og viktig prosess, mener Hansen. Oppgraderingen av E6 vest for Alta gjør at avstanden til selve byen er kortere.

– Hvilken alternativ aktivitet kan man se for seg på Langnes?

– Det kan være mange ting, som sjøretta leverandørindustri. Fiskeri er jo også en mulighet, og da snakker vi ikke nødvendigvis om laks. Det kan også handle om hvitfisk, påpeker Hansen.