Grimstadkoret, som gjestet Nordlyskatedralen søndag kveld med konsert i forbindelse med at de i år feirer 75 år som kor, beviste at et rent mannskor med røster i de dype- og mellomregistrene kan begeistre og fortrylle.

Kvalitet i alle ledd

Koret, som under denne konserten hadde 17 sangsterke herremenn i rekkene, åpnet konserten med «Sunnmøre», skrevet av Bjarne Eidsvik og Anders Hovden. Det satte standarden for kvelden, for det første som vi i publikum la merke til, var at disse herrene, hvor de fleste er godt voksne med lang musikalsk erfaring, sang klokkerent. Repertoaret inneholdt flotte spennende akkorder – og med tette klanger lød det mektig flott med de dype klare basstemmene, som på toppene ble krydret med klare rene tenorer i Altas storstue som passer perfekt til akustiske konserter av denne art.

Religiøs tradisjon

Korsangerne bød under denne konserten på et utvalg av korets kjerneprogram som betyr toner innenfor den religiøse sangtradisjonen. De erfarne sangherrene hadde ingen oppbacking av musikere, noe som i sin tur gjorde at publikum fikk nyte hver enkelt stemme hver for seg. Underveis fikk vi også masse flott informasjon fra korets mangårige historie servert av 2. tenor, Ottar A. Grimstad.

Konserten ble også løst opp midtveis med et fantastisk flott solonummer av Altas eminente organist, Bjørn Øyvind Kjellmann, som trøkket til med improstata over folketonen Hellig Olav. Her fikk vi servert toner som helt klart fikk fram hvor allsidig katedralens orgel kan høres ut.

Velklang

De fleste låtene var av det rolige slaget, med lange flotte akkordrekker, krevende harmoniske sprang, samt flotte klangfarger som fikk oss i publikum til å roe ned og bare nyte de dype tonene som er typiske for rene mannskor. Klokkerent, herlig dynamikk og kvalitet  alle ledd er nøkkelord fra denne konserten. En av mine favoritter under det hele var Pasjons-hymne av Erling H. Grimstad, hvor koret fikk vist at herlig bassdybde med krydrende tenorer er en nytelse å høre på live.

Oppsummert levde Grimstadkoret opp til sitt etablerte rykte, og leverte en konsertopplevelse full av velklang.