Ble ikke varslet

Norsk luftambulanse har utdannet lokale akutthjelpere i Kviby gjennom kurset Mens Du Venter På Ambulanse (MDVPA). Denne gruppen er den som vil bruke kortest tid på å komme frem til en akutt situasjon i lokalmiljøet. Men ingen av de lokale akutthjelperne i Kviby ble varslet om sykkelulykken sist helg.

– Vi har gitt tilbakemelding til AMK om manglende varsling, forteller Lene Thomassen, og regner med dette beror på innkjøringsproblemer fra AMK sin side.

Innkjøringsproblemer

Thomassen er sykepleier og bosatt i Kviby. Hun tok initiativ til at også Kviby skulle utdanne lokale akutthjelpere gjennom Stiftelsen norsk luftambulanse.

– Vi skulle gjenre hatt flere med i denne gruppa, sier hun.

Nå har gruppa vært operativ siden mars og har blitt kalt ut i akutte situasjoner.

– Kviby ligger jo utenfor sentral-Alta og det går en stund før vi har medisinsk personell på plass her ute, forklarer Thomassen.

Gruppa har førstehjelpsutstyr, oksygen, skredsøkeutstyr og hjertestarter.

– Ved akutte situasjoner vil vi bli oppringt fra AMK og få opplest en melding om situasjonen. Deretter må vi hente utstyret og rykke ut, forklarer Thomassen.

Ble ikke varslet

Etter ulykken i helga ble ingen av de lokale akutthjelperne varslet.

– Det er beklagelig, mener Thomassen.

Likevel var det en i gruppa som fikk rykket ut fordi vedkommende tilfeldigvis var i nærheten.

– Hun fikk hentet utstyret fra samfunnshuset og gjorde en kjempejobb, sier Thomassen, og legger til at det også var helsepersonell, som deltok i rittet, på ulykkesstedet.

Må ikke miste tillitt

Bjørn Bjerkan i Norsk luftambulanse sier det er viktig at dette blir satt søkelys på.

Thomassen mener at de som lokale akutthjelpere må bli varslet når det oppstår en akutt situasjon i deres nærmiljø.

– Det er kjempeviktig i forhold til både tiltro og tilliten gruppa skal ha i lokalsamfunnet, påpeker Thomassen.

– Hvis vi aldri blir utkalt kan vi i gruppa bli sløve, og den tryggheten vi skal være for de som bor her ute blir borte, avslutter hun.

Landsdekkende

Ved utgangen av 2016 var det utdannet 4000 akutthjelpere i 144 kommuner i Norge, opplyser Norsk luftambulanse på deres nettsider.

I Alta kommune er det lokale akutthjelpere i Talvik, Korsfjord, Nyvoll, Komagfjord i tillegg til gruppa i Kviby.

Jørgen Nilsen, klinikksjef for prehospitale tjenester ved Finnmarkssykehuset, sier han ikke kan si noe om denne ene saken før han har fått sjekket hva som har skjedd.