Onsdag 5. oktober i fjor gikk trippelalarmen i Alta. Det var full fyr i Aleris-bygget i Mathisdalen, som huset tre ansatte og ei tenåringsjente. Dette var tredje gang den nå 16 år gamle jenta hadde startet brann. Brann nummer en og to skjedde i Molde, henholdsvis i februar 2016 og april 2016.

– Tente på gjenstander

I rettsdokumentet fremgår det at tenåringen ikke ville være på institusjonen i Alta. Det beskrives forsøk på å rømme, og flere forsøk på å starte brann – et av forsøkene førte til at huset i Mathisdalen brant ned til grunnen.

– Retten er ikke i tvil om at tiltalte onsdag 5. oktober 2016 i Alta, tente på gjenstander på rommet hun bebodde i Mathisdalen slik at det oppstod brann som spredte seg og førte til at huset ble overtent og totalskadet. Tiltalte sa til polititjenestemennene som kom til stedet at hun hadde brukt papir og trebiter for å tenne på og at dette var hennes fineste brann hittil. Tiltalte forklarte i retten at hun tente på fordi hun ville flytte til et annet sted, heter det i dommen.

Videre heter det at retten ikke er i tvil om at jenta var klar over hva hun gjorde og dermed har handlet forsettlig.

– Ikke godt nok tilbud

Romsdal tingrett retter kritikk til Aleris sin behandling av tenåringen. I dommen kommer det frem blant at tiltalte har behov for svært tett oppfølging for å fungere best mulig.

– Det kan synes som om det opplegget Aleris tilbød tiltalte på flere områder ikke godt nok ivaretok hennes særskilte omsorgsbehov, heter det.

Ønsket tre år og seks måneder

Påtalemyndigheten la i Romsdal tingrett ned påstand om fengsel i tre år og seks måneder, hvorav to år utsettes med en prøvetid på to år. 243 dagers varetekt måtte i tillegg trekkes fra, het det i tiltalen.

På spørsmål om jenta var tilregnelig da hun gjennomførte handlingene, heter det at «retten finner at det ikke foreligger rimelig tvil med hensyn til tiltaltes tilregnelighet på handlingstidspunktene».

Etter en samlet vurdering finner retten at straffen settes til fengsel i tre år, der to år gjøres betinget. Det innebærer at tiltalte i utgangspunktet må sone ett år i fengsel, men snart er ferdigsonet.

– Hun ble pågrepet 10. oktober 2016 og skal ha 251 dager i fradrag i straffen for utholdt varetekt, heter det.