Vårflommen har gått løs på Bolloveien, som om mulig er i enda verre forfatning enn tidligere. Fra Romsdal er veien pepret med dype hull, og ved innerenden av Storvannet er veien helt gravd over.

– Ja, veien er helt forferdelig, medgir leder i Bollo hytteforening, Erlend Lillemoen, som bare kan håpe at noen private tar maskina fatt.

Han er grundig lei av prosessen rundt veien, som Alta kommune for få år siden klassifiserte ned og dermed fraskrev seg ansvaret for. Nå står saken i kø hos jordskifteretten.

– Det er vanvittig lang behandlingskø hos jordskifteretten. Det kan se ut som om saken ikke kommer opp denne høsten heller, sier Lillemoen.

– Fefo høster godt

Utfallet i retten forventes å bli et veilag.

– Vi regner med at ansvaret blir lagt på brukerne av veien. Det vil si hytteeiere, skiferdrivere, bønder, Fefo som grunneier og Alta kommune, som jeg mener bør ta ansvar på allmennhetens vegne, sier hytteforeningens leder. Angående Fefo mener han at de har et soleklart ansvar.

– De vil høste godt av de nye hyttetomtene som har festeavgift på opp mot 15.000 kroner i året, så de bør absolutt bidra, sier Lillemoen.

Burde fullført

For tre år siden bevilget Alta kommune 2,5 millioner kroner til oppgradering av Bolloveien. Da det nødvendige toppdekket skulle på plass, rådet det uenighet om hvorvidt summen fra politikerne gjaldt med eller uten moms. Man landet på at det var 2,5 mill inkludert moms. Dermed ble krana stangt igjen og prosjektet ble kappet på oppløpsida.

– Det er tragisk å se at det vi advarte mot skjedde. Det var bare et spørsmål om tid før veien ble like dårlig som før, sier hovedutvalgsleder for næring, drift og miljø, Otto Erik Aas (SV), som var blant dem som mente at kommunen den gang burde bevilget den resterende halve millionen som entreprenøren mente manglet.

Ikke helt bortkastet

Erlend Lillemoen er enig i at de kommunale pengene virker bortkastet, men han er ikke like kategorisk som Aas.

– Helt bortkastet er ikke arbeidet. Vi har jo fått lagt inn stikkrenner langs veien. Men når det gjelder dekket er det helt forferdelig, fastslår han.