Når Alta musikkorps skulle planlegge sin utenlandstur for 2017 – hva passet vel bedre enn å legge den til den finske vennskapsbyen Oulu, det året Finland feirer sine 100 frie år?

– AMK reiser på utenlandstur med jevne mellomrom, og vi har tidligere vært i Spania, Estland og Tsjekkia, forteller leder May-Liss Thomassen.

Korpset reiste med en nokså fullastet buss med blant annet basser og sousafoner, slagverk, pauker og tromboner. Oulu med sine nesten 200.000 innbyggere (femte største by i Finland) tok imot dem med strålende sol.

Norsk og finsk musikk

På repertoaret hadde dirigent Per Andersson lagt vekt på også å ha med seg noe finsk musikk, som King's Order av den finske komponisten og sangeren Antti Nissilä som i dag jobber som sangpedagog ved Hammerfest kulturskole. Også Jääkarinen marssi, eller Jegermarsjen på norsk, av Jean Sibelius fikk svært god mottakelse. Dette likte finlenderne å høre; som en sa:

– I like it! Finnish people like Norway! etter en av konsertene.

På konsertene spilte musikkorpset også Gershwin, Oregon og filmmusikk av John Williams, for å nevne noe. Det morsomste var nok spillinga i gågata og på torget, der folk stimlet sammen for å nyte musikken fra de norske gjestene.

– Det var veldig gøy, det er alltid artig å være på tur med korpset. Det er lenge siden jeg var med som dirigent, og dette var en veldig hyggelig tur. For meg var det viktig at vi gjorde litt stas på Oulu fra Alta i forbindelse med 100-årsjubileet, sier Per Andersson.

– Jeg synes også det var litt morsomt å presentere Halddemarsjen av Ivar Thomassen, som er en skikkelig finnmarksmarsj og jeg satte stor pris på å kunne vise finlenderne den, sier Andersson.

100-årsjubileet

– Det er en svært stor begivenhet for oss finlendere at vi kan feire dette 100 årsjubileet. Det hadde nemlig utviklet seg en veldig sterk nasjonalistisk bølge i Finland, og selv om vi hadde egne lover og mye selvstyre, var det en etterlengtet frihet vi fikk etter den russiske revolusjonen i 1917. Finland erklærte seg uavhengig, forteller en stolt Otso Karvinen i turistinformasjonen.

Han forteller at det for tiden er stor optimisme blant finlenderne, de fleste ungdommer har utsikter til jobb og tar høyere utdanning. I området rundt Oulu er det dessuten god utvikling i næringslivet.

Otso forteller at jubileet markeres over hele landet, også i Oulu, og at det er mange konserter, utstillinger og folkefester. Så ble Alta musikkorps besøk i vennskapsbyen et fint jubileumsinnslag der.