Alta nærsykehus får bare avdelingsleder på nivå 3.

Dette går fram av sakspapirene til onsdagen og torsdagens styremøte i Finnmarkssykehuset. Somatikk-tilbudet i Alta organiseres i en egen enhet med egen avdelingsleder for Klinikk Alta. Forøvrig heter det at avdelingsleder rapporterer til klinikksjef Finnmarkssykehuset Hammerfest sykehus, og inngår i klinikksjefens ledergruppe.

Finnmarkssykehuset Hammerfest sykehus skal ha all styring med det som skjer i Alta. Dette kommer klart fram av hvor avdelingslederen i Alta er plassert i ledelseshierarkiet. Av de fire ledernivåene i organisasjonen skal avdelingslederen i Alta være på nivå 3. Det er imidlertid opprykk med «en divisjon» fra dagens nivå 4 på Alta-lederen.

Full styring med Alta

Framtidig spesialisthelsetilbud i Alta skal nærmest uten unntak gis av spesialister fra Hammerfest sykehus. De skal dekke all operativ og poliklinisk virksomhet, med unntak av indremedisin hvor det blir en fast 100 prosentstilling i Alta. Denne skal imidlertid knyttes til fagmiljøet i Hammerfest.

«Pasientforløpene vil for mange, når ytterligere tjenester er nødvendig, skje ved at pasientene behandles i Hammerfest. Derfor må tjenesten være en integrert del av Hammerfest sykehus, med egen stedlig ledelse i Alta, som er del av ledergruppen for Finnmarkssykehuset Hammerfest sykehus», heter det i saksframlegget.

Organiseringskaos

I torsdagens oppslag i Altaposten slo den politiske ledelsen i kommunen fast at helsetilbudet i Alta er motarbeidet over år, og at de aldri vil akseptere at befolkningen i Alta-regionen ikke får det helsetilbudet som over år er lovet.

Oppslaget viste at det er 350 på venteliste i Alta for ortopedi og kirurgi, inklusiv kontroller og oppfølging. Det har vært et nærmest totalt sammenbrudd i organiseringen etter at kirurg Houman Charani ble plassert på sidelinjen. Sykehuset i Hammerfest har tatt over all innkalling og organisering. Det gjør at pasienter som venter på fullnarkoseoperasjoner, såkalt kikhullskirurgi, av skulder og kne ikke kommer seg fra ventelista. Dette i motsetning til Charani-systemet, som viste seg å være svært effektivt og høstet gode tilbakemeldinger fra alle hold.

Sist mandag sendte Hammerfest sykehus en ny kirurg på en operasjonsdag som Charani normalt skulle betjent. Produksjonen ble kun tre mindre operasjoner (ingen kne- eller skulderoperasjoner), hvorav ingen pasienter var fra Alta-regionen. Pasientene var hjemmehørende på Magerøya og i Kvalsund.

– Nå er nok nok

Den foreslåtte organiseringen, som styret i Finnmarkssykehuset skal behandle onsdag og torsdag, kobles nå til sammenbruddet i kirurgien som foretaket har ansvaret for i Alta, og sentraldirigeringen fra Hammerfest.

– Jeg er en av dem som har vært sterkest tilhenger av nærsykehus-strategien, men må innrømme at skeptikerne som hevder at hele nærsykehuset er blitt en bløff, dessverre er i ferd med å få rett, sier en sentral politiker i Alta – som av ulike grunner ikke ønsker å stå fram.

Hovedutvalgsleder Kristin Jensen (Ap) sier imidlertid at mangelen på troverdighet og åpenhet fra helseforetakets side, både Finnmarkssykehuset og Helse Nord, tapper krefter og gjør det umulig å jobbe fram et helsetilbud for Alta-regionen som er helt naturlig for sammenlignbare byer og geografiske områder.

Hovedutvalgsleder Kristin Jensen. Foto: Bjarne Krogstad / arkiv

– Det sies en ting, men når det skal settes ut i livet er resultatet stikk motsatt. Vi kan ikke ha tillit til foretaket og sentrale myndigheter lengre, fastholder Jensen.

– Hva tenker du om dette?

– At vi ikke kan gi opp, men fortsette kampen for innbyggerne i Alta og nabokommunene. Ingenting av dette overrasker meg, men nå er nok nok.

n Styreleder Harald Larssen i Finnmarkssykehuset ønsker å vente med å kommentere organiseringen av Alta-tilbudet til etter styremøtet onsdag og torsdag. Han vil foreløpig heller ikke kommentere det påståtte sammenbruddet i kirurgi-produksjonen i Alta