Finn Hågen Krogh, som vant Alta motorsenters «Mesternes mester» i går, var først ut på den femte øvelsen; presisjonskjøring med ATV.

Det gikk så fort at sjefen på motorsenteret, Ole Steinar Østlyngen, etter Kroghs kjøring ba om en pause mens han løp inn i butikken og hentet ut hjelmer.

– Det gikk mye fortere enn vi hadde trodd, sa Østlyngen som riktignok hadde stilt opp en sykkel av typen uten hjelmplikt.

Selv uten hjelm var det tydelig at langrennsstjerna stortrivdes på sykkelen.

SIKKERHET PÅ ALVOR Ole Steinar Østlyngen var snar med å hente ut hjelmer etter å ha sett råkjøringen til Finn Hågen Krogh under Mesternes mester. Foto: Magne Ek

– Jeg tror jeg må sette premiepengene på konto og begynne å spare til en ATV, sa Krogh etter at han fikk en sjekk på 20.000 kroner.

– Jeg prøvde ATV for første gang en liten runde før dagens konkurranse og da gikk det ikke så bra. Jeg traff det meste som var å treffe av bildekk, men i konkurransen ga jeg alt og det var virkelig morsomt å kjøre, la han til.

Bommet i «egen» sport

Martin Moland lå best an etter fire øvelser og med to poengs forsprang på Krogh trodde de fleste at ledelsen skulle bli større da ATV-kjøring sto på programmet.

HER GIKK DET GALT Martin Moland ledet konkurransen sammenlagt før han fikk stopp på ATVen under favorittøvelsen. Foto: Magne Ek

Scootercrosskjøreren var sammen med motocrosskjører Njål Digre store favoritter på den femte øvelsen. I stedet var det tre langrennsløpere og en ung fotballspiller som var best. Finn Hågen Krogh var raskest foran Elias Wold Melo mens Daniel Strand og Petter Eliassen delte tredjeplassen. Kjørerne fikk fem sekund tillegg om de kjørte på noen av hinderne.

Moland endte helt nede på delt sjuendeplass etter at ATVen stoppet i det han skulle skifte gir for å rygge unna en hindring.

– Jeg skulle sette den i revers og da stoppet sykkelen. Kjedelig at jeg tapte så mye på den øvelsen jeg hadde størst forhåpninger om å vinne, sa Moland etter konkurransen.

Ledelsen var dermed spist opp og i stedet var det Finn Hågen Krogh som gikk inn i bakkeløpet med fire poengs ledelse.

Da i underkant av halve bakken var unnagjort tok han ledelsen og holdt den hele veien inn. Daniel Strand Totalseieren og 20.000 kroner var dermed aldri truet etter Molands blemme på ATVen.

– Jeg liker denne form for konkurranser og det ser ut til at publikum gjør det samme. Det er uhøytidelig og showpreget, men det er morsomt å møte utøvere fra andre idretter, sa vinneren.

Fire øvelsesvinnere

I den første øvelsen skulle deltagerne fire seg i et tau over kjosen før de rodde tilbake. Her var Martin Moland best. I hinderløypa hvor de skulle gjennom forskjellige hindre og fylle vann i en beholder på kortest mulig tid var Krogh best foran Strand, Eliassen og Moland.

RASKEST Alta IFs fotballkeeper Alexander Ellingsen vant konkurransen biltrekking. Foto: Magne Ek

I biltrekking var Alexander Ellingsen raskest i år som sist øvelsen sto på programmet. Moland ble her nummer to og Krogh nummer tre. I hinderløypa som avsluttet med tauklatring til seks meters høyde var Njål Digre best foran Moland og Krogh.

Så avsluttet Krogh det hele med å vinne nevnte ATV-kjøring og bakkeløp.

– Morsomt, men slitsomt

Bortsett fra i biltrekkingen, der jentene fikk trekke en mindre og lettere bil, og i bakkeløpet der jentene fikk fradrag på ti sekunder hadde sterke gutter klare forutsetninger for å lykkes bedre enn jentene.

BUL-jentene Sunniva Hove og Maja Romsdal gjorde en forrykende innsats i konkurranse med guttene, men valgte å stå over ATV-kjøringen.

– Det var for så vidt morsomt å være med, men veldig slitsomt. Så det er ikke sånn at jeg føler jeg må være med på dette neste år, så vi får sende noen andre, sa Hove med et smil og fikk støtte fra Romsdal.

Da de kom i mål på toppen av Sandfallet sa de seg enige i at de var sjanseløse slik øvelsene og konkurransereglene var denne gangen.

– Om vi skulle hatt mulighet i konkurransen måtte vi nok fått litt lettere øvelser enn guttene, sa de med et smil.