Altaposten har i snart to måneder jobbet med å få dokumentert de faktiske forholdene rundt at ventelistene ved poliklinikken i Alta øker. Kirurg Houman Sharani har siden 2005 bygd opp en svært effektiv virksomhet i Alta under Hammerfest sykehus sitt ansvar og Helse Nords strategi. Nå er det som er bygd opp lagt i ruiner – og pasienter som kunne blitt behandlet står fortsatt på venteliste.

– For Alta kommune er dette totalt uakseptabelt. Tilbudene i Alta er over tid blitt torpedert fra Hammerfest sykehus sin side, til tross for at løftene både fra sykehuset, Finnmarkssykehuset og Helse Nord har vært at tilbudene i Alta skulle utvikles og gis større kapasitet. Vi kommer aldri til å akseptere det som nå skjer, sier ordfører Monica Nielsen og leder av hovedutvalget for helse og sosial, Kristin Jensen.

– Reagerte på feilinformasjon

Altaposten er kjent med at ledelsen i Alta kommune i et dialogmøte mellom Finnmarkssykehuset og Alta kommune ba om en redegjørelse rundt kapasiteten på tilbudet i Alta i forhold til ventelister, og tidligere løfte om økt kapasitet – spesielt på kirurgisk aktivitet. Jensen har på direkte spørsmål fra Altaposten tidligere bekreftet at det ble lagt fram tall som ikke beskrev virkeligheten. Ifølge ledelsen ved Finnmarkssykehuset var det i realiteten ikke venteliste på pasienter som ventet på behandling for ankel-, kne- og skulderskade.

– Når kommunen i etterkant av møtet ba om en kvalitetssjekk av opplsyningene viste det seg at ventelistene er lange som et vondt år. Det stod 350 på venteliste, forteller Kristin Jensen.

–  Ble dere bevisst feilinformert?

–  Det vil jeg ikke si noe om. Det som er virkeligheten er at på grunn av de grep som er gjort fra ledelsen ved Hammerfest sykehus så er effektiviteten i de svært viktige operasjonene for kne og skulder gått sterkt ned. Vi ønsker alle et svar på hvorfor det i dag opereres langt færre pasienter enn det som har vært tilfelle fram til nå, og hvorfor løftet om en økning av behandlingene ved politiklinikken ikke overholdes, sier hovedutvalgslederen.

Altaposten er kjent med at antall operasjonsdager ut over høsten er planlagt kuttet med en dag uka i forhold til tidligere oppsatt kjøreplan.

Charani ute?

Både Alta-ordføreren og hovedutvalgslederen peker ut Houman Charani som en nøkkel for å få pasientene fra Alta-regionen fra venteliste til operasjon. Både effektivitetsmessig og ikke minst pasientenes faglige tilbakemeldinger bringer Charani inn i den øverste divisjon av fagfolk. Gjennom vinteren har Charani etter det Altaposten har klart å bringe på det rene, havnet på sidelinja. Både vurdering av innkalling, planlegging og gjennomføring har blitt overtatt av Hammerfest sykehus. Det har også blitt sendt andre kirurger til Alta uten Charanis spesialkompetanse. Systemet skal ha framstått som å være i fullstendig sammenbrudd.

Leder ved poliklinikken i Alta, Helga Hansen, har ikke vært villig til å bekrefte eller avkrefte Altapostens opplysninger.

– Dette er det best du snakker med ledelsen i Hammerfest om, sier Hansen.

Altaposten har også tatt direkte kontakt med Houman Charani. Han har nærmest samme tilnærming som Hansen.

– Jeg ønsker ikke å kommentere forhold rundt dette foreløpig. Det er under intern behandling, og jeg henviser Altaposten til ledelsen i Finnmarkssykehuset, sier Sharani.

– En lang kamp

Ordfører Monica Nielsen er imidlertid helt klar på at dette ikke er noen intern sak for Finnmarkssykehuset. Ifølge ordføreren handler den om hvilken tillit Alta kommune skal ha til Finnmarkssykehuset.

MOTARBEIDES? Ordfører Monica Nielsen og hovedutvalgsleder Kristin Jensen slår fast at helsetilbudet i Alta motarbeides av Hammerfest sykehus og Finnmarkssykehuset. Foto: Arkiv

– Vi ser at det er pasientene som rammes. Når vi må dobbeltsjekke all informasjon som kommer fra Finnmarkssykehuset går det på tilliten løs. Det er ikke det verste, men at en stor gruppe pasienter rammes. Min opplevelse er at Alta ikke får noe gratis, men må kjempe for hver minste liten ting. Selv en binders ekstra blir underlagt en kamp.

– Er dette i en bevisst strategi for å tvinge pasienter til Hammerfest sykehus for å få opp statistikken her?

– Ja, det er et helt naturlig spørsmål å stille. Jeg vet ikke hvorfor dette skjer, men nå må ledelsen i Finnmarkssykehuset rydde opp.

– Ingen feilinfo

Det var Vivi Brenden Bech, klinikksjefen ved Klinikk Hammerfest som kom med informasjonen som Alta kommunes representanter hevder var feilinformasjon og en fullstendig gal beskrivelse av hva som kjer rundt kne- og skulderoperasjoner i Alta.

Klinikksjef Vivi Brenden Bech Foto: Tom Skoglund

– Man må skille på hvor mange som venter på operasjon og hvor mange som venter totalt. Det er korrekt at det ble svart at det var 50 ortopediske pasienter som ventet på skulderoperasjon i Vest-Finnmark. Det er korrekt at vi fikk henvendelse etter møtet for å få avklart spørsmålet om ventelistene i Alta. Det ble da avklart at det totalt var 350 på venteliste til poliklinikk, inkludert, nyhenviste og kontroller, sier Brenden Bech.

Hun viser til at de 50 som ventet på operasjon var på ventelisten for skulder i Vest-Finnmark, hvorav 19 pasienter skulle få sitt tilbud i Alta.

– Det ble ikke feilinformert, men det ble en misforståelse i møtet som ble avklart etter møtet, sier klinikksjefen.

Hun bekrefter samtidig at det  korrekte er at det er  tatt ned en operasjonsdag for ortopedi.

– Denne operasjonsdagen ble erstattet med operasjonsdag innenfor generell kirurgi, sier hun og legger til:

– Vi har økt fra syv operasjonsuker i 2016 til ti operasjonsuker i 2017.  I disse ukene opererer vi både ortopedi og generell kirurgi ut fra behovet i ventelistene.  Vi vurderer ytterligere tiltak for få kortere ventetid ved å styrke ambuleringen til Alta innenfor ortopedi og kirurgi. Vi har blant annet lagt inn ekstra poliklinikk-uker i sommerferien, sier hun.

Det vises også til at ventetiden er redusert i Vest-Finnmark totalt innen de fleste fagområder. Samtidig understrekes det at det allerede er foretatt en økning i dagkirurgi i 2017, og at det planlegges ytterligere økning fra 2018.

– Dette for å utnytte operasjonskapasiteten i Alta og for å kunne gi et tilbud nært der folk bor, sier klinikksjefen.