Loppa har i motsetning til mange andre kommuner ikke fått på plass en avgiftsbasert renovasjonsordning også for hyttefolket, og den styggeste konsekvensen ser man på Loppa øy, hvor til og med næringslivet har kastet seg på en privat løsning med uhemmet dumping i naturen. Faktisk ga kommunen i sin tid sin velsignelse til et søppeldeponi på øya, et deponi som både er strengt forbudt og tidligere anmeldt, samt flere ganger påklaget fra fylkesmannshold. Uten at noen på rådhuset i Øksfjord har brydd seg.

Etter nye, ferske klager på søppel fra øyperlen i vest, har Altaposten vært i kontakt med eier av fritidsbolig, og fått bekreftet at det ser ikke ut. Dommen fra ordfører i Loppa, Steinar Halvorsen, er like klar.

Forkastelig

– Jeg har selv vært på Loppa øy og sett hvor fælt det ser ut. Spesielt en plass hvor det dumpes absolutt alt, fra frysebokser til bygningsavfall. Er det sånn vi vil ha det, sier Halvorsen, som det er forkastelig når privatpersoner holder på slik. Han bekrefter at det er hans ansvar å sørge for at Loppa som kommune og administrasjon forholder seg til lover og regler. I i verste fall kan de bli stevnet, og det ønsker de ikke, sier han.

– Det her skal løse seg. Jeg er kjent med at folk på Loppa øy har vært i kontakt med kommunen og prøvd å komme i dialog med tidligere ordfører, men at det har vært utfordrende. Men det viktige framover, tenker jeg, er initiativet som nå er tatt, sier Halvorsen, som sier at han allerede før sin kjennskap til brev og klager fra Fylkesmannen, tok initiativ i form av dialog med Vefas om renovasjon på øya.

Skal på plass

Møte fant sted i september i fjor og ble fulgt opp i mai i år, hvor Halvorsen og direktør Jørgen Masvik bestemte at nå skal miljøstasjoner opp på Sandland, Bergsfjord og Nuvsvåg. De bestemte samtidig at Vefas skal i dialog med bygdelagene for en best mulig renovasjonsløsning på Loppa øy og i Langfjordhamn, og Halvorsen satte 1. juli i år som frist for samtlige steder.

– Jeg forventer at det er på plass 1. juli, og det som i mellomtiden må være helt klart, er at måten de i dag avhender søppel på Loppa øy, er strengt forbudt. Jeg syns det er synd at de som forholder seg til loven, skal vasse i søppel fra folk som ikke gjør det, sier ordføreren.

– Er du for en avgiftspliktig renovasjonsordning også for fritidsboliger?

Upopulært er årsaken

– Ja, svarer Steinar, og sier at han som ordfører syns det er viktig at alle bidrar, og at renovasjon har en kostnad som alle må bidra til å ta.

– Jeg er fullstendig klar over at det ikke er populært. Det er jo nettopp fordi det er upopulært at vi ikke har en ordning med hytterenovasjon i Loppa, sier han.

Politisk behandling av hytterenovasjon rakk ikke sommermøtet i kommunestyret, men kommer opp senere.

– Saken skal opp i budsjettprosessen når renovasjonssatsene tas opp. Den skal være ferdigbehandlet i løpet av høsten, sier ordføreren.

– Søppelproblemet på Loppa øy skal løse seg. Steinar Halvorsen (H) er ordfører i Loppa. Foto: Magne Kveseth