Kulturarbeideren June Sommer Strask lanserer sin syvende barnebok. Den offisielle lanseringen har hun lagt til Alta bibliotek.

Ny skriveprosess

– Boken, som heter Gjøkungen Filius, ble for kort tid siden gitt ut på Idut forlag og offisielt så lanserer jeg den for første gang onsdag morgen. Det gjør jeg for alle barn som har lyst til å komme og høre på om hva den handler om, sier Sommer Strask som har bodd i Alta i mange år og som i dag bor i Kvalsund.

Dette er hennes syvende bok i rekken.

– Jeg har gitt ut fem bøker og to lydbøker. Historien i Gjøkungen Filius er nok den som jeg så langt er aller mest glad i. Idèen til historien fikk jeg da jeg jobbet som vikar på Korsfjord skole i fjor. Normalt skriver jeg synopsis (sammendrag) først når jeg forfatter, men da jeg skulle gjøre det på denne fikk jeg det ikke til. Da bestemte jeg meg for å skrive den fra start til slutt – uten å ha hele historien klar i hodet, og det funket perfekt, sier hun.

Om å være annerledes

Historien handler kort fortalt om en gjøkunge som tror han er en lerke.

– Filius føler seg selvsagt litt annerledes ettersom han ikke ligner på en lerke, og i bunnen så blir han derfor plaget av de andre dyrene ettersom han tror han er noe annet enn han er, så temaet er ganske alvorlig i seg selv. I tillegg handler det mye om å være alene i verden. Målgruppen  er barn, men den passer fint for voksne også, sier forfatterinnen som er fornøyd med tegningene i boken.

– Den er fantastisk flott illustrert av illustratør Sissel Horndal, som virkelig får fram teksten med sin flotte strek, skryter hun.

På tre språk

Boken gis også ut med tekst på samisk.

– Den har både samisk og norsk tekst på alle sidene, og den er også oversatt til russisk. På biblioteket håper jeg å få lest hele historien til alle barna som dukker opp, lokker Sommer Strask.