Det 23 kilometer lange Nordlysrittet er knapt oppvarmingen for det som venter Ruth Cecilie Jakobsen (29) og hennes lagvenninner når de prøver seg med et rent damelag i Offroad Finnmark-700 i begynnelsen av august.

– Jeg sto i startområdet da de startet ut på Offroad Finnmark-700 i fjor og husker jeg tenkte hva i all verden disse folkene kan være laget av. To uker etter at jeg hadde fullført 300-kilometeren begynte å tenke tanken om 700-kilometeren. Jeg tenkte at hvorfor skal ikke jeg klare det når andre klarer det, sier Jakobsen som i fjor høst løp 42,2 kilometer på asfalt og brostein under Oslo marathon.

Hun har trent allsidig i hele sitt liv og var fotballspiller i Alta IF før interessen for sykkel ble vekket. 1. august står hun klar for sin tøffeste utfordring noen sinne. Med på laget har hun Anita Alice Jensen (44) som ble nummer tre i lørdagens Nordlysritt og Monika Silvia Valm (41) fra Njård som syklet feil og ble disket. Andreplassen gikk til Marita Andreassen.

– Jeg disponerte kreftene veldig bra og hørte at jeg var så langt foran før sisterunden at jeg ikke trengte å ta sjanser. Så jeg kunne kontrollere det litt på den siste runden, sier Jakobsen om helgas ritt der hun var vel fem minutter foran Andreassen i mål.

Tatt med på laget

Anita Alice Jensen har tidligere prøvd seg på 700-kilometeren. I fjor ble hun syk og er derfor ekstra revansjesugen denne gangen.

– Hun hadde vært syk en stund da hun bare ti mil fra mål var tvunget til å bryte. Så Anita er veldig klar for å revansjere fjoråret, sier Jakobsen som selv ikke har tenkt tanken om å ikke klare å fullføre.

– Siden Anita og Monika i september i fjor sa de ville ha meg med på laget har jeg gått 100-prosent inn for dette. Jeg har syklet mellom 3500 og 4000 kilometer og brukt all min fritid på trening, sier hun og legger til:

– Den dagen jeg meldte meg på var det som å slå på en bryter. Det har ikke gått en dag uten at jeg har tenkt på dette rittet, så når jeg står på startstreken 1. august skal jeg vite at jeg er i god nok form til å klare det og at jeg har gjort alt jeg kan for å være best mulig forberedt.

Håper på 13-14 grader

Selv med de beste forberedelsene er hun klar over at det vil bli utfordrende.

– Jeg har syklet mye med frosne fingre i vinter og håper vi er heldig med været. Jeg ønsker ikke 25 varmegrader, men heller ikke regn og kaldt. Jeg ønsker meg 13-14 grader, sier hun med et smil og legger til:

– Vi skal legge opp en plan og kjøre etter den, men vi skal forsøke å være forberedt på alt, også dårlig vær. Så er det slik at treningsgrunnlag, mat og klær kan man ha kontroll på, men ikke tekniske ting som kan skje med sykkelen. Også har jeg tenkt litt på at det kan gå hardt utover knær, håndledd og nakke, men det er ikke noe man får gjort moe med i forkant. Dukker det opp utfordringer får vi forsøke å løse dem der og da, sier hun før hun avslutter.

– Offroad Finnmark har vært en drøm helt siden starten og etter å ha fullført 300-kilometeren to ganger blir det rått og prøve 700-kilometeren. Men at det blir brutalt er jeg selvfølgelig klar over.