I fjor startet kommunen et planarbeid og prosjekt for et enda finere Alta sentrum, og tirsdag ble frokostmøtet til Alta Næringsforening orientert av avdelingsleder Per Erik Bjørnstad fra park og idrett. Han sa at kommunen ønsker en drift av utearealene i Alta sentrum etter oppskriften «gi og få».

– En felles løsning der alle gårdeiere gir litt i stedet for at noen få gir mye, sa Bjørnstad.

– En stor andel av arealene i Alta sentrum eies av private, og det er utrolig viktig at gårdeierne er med på lag. Samtidig er det også svært mange kvadratmeter kommunalt areal utenfor byggene, som gårdeiere disponerer til handel og uteservering, sa Bjørnstad, som vil unngå en betalingsmodell hvor kun de som bruker kommunale utearealer, eksemplvis til uteservering og utstilling av varer, må betale.

– Å gi og få betyr at kommunens areal kan brukes gratis, men gårdeier eller butikkeier må drifte disse arealene og litt til, sier han.

Vi vil mer

Bjørnstad sa at en slik fellesmodell er lettest å organisere og drifte, og man unngår å straffe økonomisk dem som viser vilje til å skape noe utenfor butikken sin.

– Vi har kommet enormt langt med å løfte Alta sentrum, men vil mer. Et næringsliv som tar ansvar utenfor egen gård og eiendom, er det viktigste for å nå målet vårt, sa avdelingslederen.

Presis hvordan næringslivet går fram for å holde det rent og pent på arealene, er opp til dem, sier Bjørnstad overfor Altaposten. Han sier næringslivet er gode på å finne de beste løsningene, enten disse består i å benytte seg av ryddepatrulje, rydde selv eller eventuelt gå i lag med andre gårdeiere eller bedrifter.

– Målet er et grønt, velstelt og levende sentrum, sier han.

Overfor Altaposten kommer han med følgende utfordring til altasamfunnet:

– Skal vi være finest i Nord-Norge, eller ubeskjedent nok finest i hele landet? Vi kan gå fra bra til best.

Bør få mer

Folk fra næringslivet sa under frokostmøtet at de satte pris på innsatsen fra park og idrett, og noen brukte ordet formidabel om jobben fra Bjørnstad og hans to kolleger på «kompetansesiden», pluss de mange som særlig sommerstid kommer inn og tar seg av forefallende arbeid med renhold, vedlikehold, pynting og møblering. Noen spurte likevel om det kunne lønne seg å privatisere oppgavene, men Bjørnstad sa at bare innkjøpet av sommerplantene som årlig settes ut, vil spise opp budsjettet.

– Vi er gode på det vi gjør, og blir stadig bedre, sa en Bjørnstad som stadig får mer arealer inn i porteføljen. Nye parker og plener er typiske eksempler, dessverre får han stadig mindre penger å rutte med, sa han.

– Du får for liten del av potten, mente en fra næringslivet.

– Jeg kan bli med deg til rådmannen og si at park og idrett må få en fast ansatt til, sa en annen.

Få vedtekt på plass

Næringforeningen kaller inn til flere interne møter om saken nå i juni, og det er et beklagelig faktum at ikke alle gårdeiere er like flinke å bidra. Bjørnstad sa han savner en mer detaljert politivedtekt for renhold på offentlig sted. Den Alta har er for svakt formulert, sa han, og viste til den langt sterkere vedtekten til Gjøvik, også en mellomstor by.

– Vi håper å få en ny vedtekt på høring i løpet av høsten, sa han til forsamlingen.

Et innspill fra næringsforeningen gikk på den vårlige ryddeaksjonen Rusken. Den varer bare en dag, og burde kanskje vare en hel uke.

– Det er ingen oppgave for kommunen å rydde etter folk. Det må folk gjøre selv, det går på holdninger, var det en som mente. Men også til dette hadde Bjørnstad svar.

– Alle undersøkelser viser at det er tyngre å være den som kaster det første papiret. Holder vi det rent og pent, blir det lettere å holde det rent og pent, sa han.

Tirsdag var Per Erik Bjørnstad hos Alta Næringsforening og pratet om veien videre mot et penere Alta sentrum. Foto: Arne Hauge