– Bedre enn dette blir det ikke

Gutta på tur fikk testet litt av hvert på Seiland.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Stemningen var upåklagelig da Vegard Ulvang, Arne Hjeltnes, Aksel Lund Svindal, Bjørn Dæhlie og Arne Brimi spilte inn deler av en episode til «Gutta på tur» på Altneset på Seiland.Foto: Bernhard Hienerwadel

pluss

– Vi er i ferd med å lage fire nye episoder av Gutta på tur, 23 år etter den spede begynnelsen av programmet som var et innslag i «God morgen Norge» i 1994. Første skikkelige episode ble til ved Munkeelva i Sør-Varanger i 1995. Vi stoppet etter episode nummer 50 i 2002. I 2010 laget vi en spesialutgave, og så er det altså nå at vi lager episodene nummer 52 til 55, røper Arne Hjeltnes.

– Disse vil bli sendt fire søndager i september, og det er bare å glede seg, legger han til.

GLAD GUTT I HJEMFYLKET: Vegard Ulvang viste seg på absolutt alle måter som en friluftsgutt med godt humør. Bak han Bjørn Dæhlie.Foto: Bernhard Hienerwadel

Tilfeldigvis Seiland

– Hvordan har det seg at dere spiller inn en halv episode på Seiland?

– Jeg var jo her oppe i Alta og omegn i 2014, da vi laget programserien «Fly med oss». Jeg visste at det finnes ukjente naturperler på øyene mellom Alta og Sørøya. Så hadde det seg slik, at jeg i midten mars i år tilfeldigvis havnet i et flysete ved siden av Stig Erland Hansen fra Seiland House. På dette tidspunktet jobbet jeg med ulike destinasjoner. Stig Erland og jeg kom i prat, og det tok ikke lang tid før vi hadde en plan, sier Arne Hjeltnes.

PRAT OM PRIMÆR- NÆRINGENE: – Kanskje får vi sette poteter i år også, sier Jarl Børre Pedersen til Arne Brimi, mens kulingen pisker hagl i ansikteneFoto: Bernhard Hienerwadel

Paradis for randonee

Fordi reiselivsbedriften Seiland House er i ferd med å satse på topptur-turisme, inviterte Hjeltnes Aksel Lund Svindal med på denne turen. Etter planen skulle Svindal, Dæhlie og Ulvang stige fra Kufjordbotn opp til øyas høyeste punkt, Seilandstuva, 1078 meter over havet. På grunn av skikkelig rufsete vær bestemte den lokale guiden, Joakim Elvenes, at det ikke var forsvarlig å legge ut på en såpass heftig tur. Som Altaposten kunne berette i forrige uke, ble det en betraktelig kortere tur, men fett nok til å få fram det store, skjeve gliset hos Aksel Lund Svindal.

– Aksel koste seg i Seilands bratte heng. Været skiftet hele tida, og Aksel tok noen fantastiske bilder med mobilen. Jeg tror filmfolka skjøt noen kule scener, selv om dronen styrtet i de heftige vindkastene, sier turguide Joakim Elvenes fra Alta.

Etter turen bevilget gutta seg fargerike drinker i Diamela Torres Borregos stemningsfulle «Caribbean Bar».

KARIBISK AFTERSKI: Diamela Torres Borregos karibiske bar med alskens godsaker falt i smak hos gutta.Foto: Bernhard Hienerwadel

Kongekrabbe for skikonger

Den sterke vinden og urolige sjøen satte også en strek over fisket fra kajakk som Hjeltnes og Brimi skulle gjøre mens skigutta var på topptur. Men det lokale vertskapet hadde sikret kongelig bålmat til skilegendene. Arne Brimi grillet kongekrabbe, fanget av Arnt Ring fra Storekorsnes.

– Enklere og bedre enn dette blir det ikke, sa Brimi da han, uten smør, salt eller annet tilbehør, la lår- og leggstykkene rett på glørne.

Neste kulinariske høydepunkt ble servert på selskuta Havsel fra Alta. Mens skipper Bjørne Kvernmo skysset gutta fra Seiland til Sørøya, tryllet skipskokk Alfred Larsen noe lekkert ut av selkjøtt fanget i Vestisen for bare noen uker siden.