– Skal jeg spille overrasket? Det går fint, jeg har øvd hele formiddagen på å spille overrasket, ler Finn Hågen Krogh.

Folket ville gi døgn

Vi er på tunet hjemme hos Altas skikonge, øverst i Tverrelvdalen hvor ALIs Tor Erland Nilsen med et lite pressekorps fra Mediehuset Altaposten på slep, kommer for å overbringe et laksedøgn til VM-vinneren fra i vinter.

– Den fredagen da Finn Hågen tok stafettgull i VM var den samme dagen som det var laksekorttrekning i BUL-hallen. Da folk kom i hallen på ettermiddagen var dem fortsatt helt i ekstase, og det var veldig mange som kom bort til oss i ALI og sa: «Dokker e nødt å gi et kremdøgn til Finn Hågen», forteller leder i Alta laksefiskeri- og interessentskap, Tor Erland Nilsen.

HEDRET MED KREMDØGN: Tor Erland Nilsen kunne på vegne av ALI og hele Altas laksefiskende befolkning overraske Finn Hågen Krogh med et velfortjent fiskedøgn i Altaelva i sommer. Foto: Hanne Larsen

Altaposten tynt av TV2

På ettermiddagen 3. mars, etter at Finn Hågen hadde gått den legendariske ankeretappen, der han gruset russiske Sergej Ustjugov, fikk Altaposten tyn fra TV2, fordi vi hadde laksekorttrekningen som hovedsak på altaposten.no noen timer etter at VM-gullet var sikret. Der TV2s reporter Ernst A. Lersveen kanskje hadde trodd han skulle få en småsnurt reaksjon fra Krogh, sa Finn Hågen tvert imot på direkten at han hadde stor forståelse for prioriteringen til lokalavisa.

– Altaelva er mer enn et VM-gull. Det er gullelva. Jeg skjønner at det er viktig. Jeg glemte å melde meg på i år. Jeg hadde en stafett å gå, så jeg kunne ikke være med på trekninga. Det er synd, men jeg blir gjerne med på noen døgn hvis noen har lyst å invitere meg, uttalte Finn Hågen med et smil til TV-kanalen.

– Han bør i hvert fall få et par 100 meter av elven oppkalt etter seg, skjøt Martin Johnsrud Sundby inn, mens han la til:

– Finnmarkingene er like jordnære som de alltid har vært. De tar ikke av selv om det blir VM-gull.

Ingen invitasjoner...

Når TV Nords reporter frisker opp Kroghs hukommelse rundt TV2-intervjuet, ler tverrelvdalingen godt.

– Ja, ha ha. Jeg husker at jeg ba noen invitere meg med. Det er det faktisk ingen som har gjort. Det er litt skuffende, fleiper den joviale VM-stjerna.

Foreldrene fortjener det

Nå kom altså ALI Krogh til unnsetning.  Nedre Sierra i midten av juli anses som et kremdøgn bekrefter Nilsen, som sier til Finn Hågen at dersom han ikke kan benytte det selv, så kan kortet overføres til noen andre i familien. Til Altaposten sier Finn Hågen at han ikke er i tvil om hvem som fortjener kortet om han selv ikke får anledning til å dra å fiske.

– Det blir mamma og pappa. De er mine største støttespillere og de som skal ha fortjeneste for at jeg er kommet dit jeg er i dag, fastslår han.

Skryter av elva

Med en beskjeden rekord på syv kilo å slå, håper imidlertid Finn Hågen han får anledning til å benytte kortet selv.  Med mora Ragnhild Tangen oppvokst et steinkast unna den berømte lakseelva er ikke elvas gleder ukjent for Finn Hågen.

– Jeg har brukt å være masse med mammas familie i elva da jeg var liten og det er et sted jeg trives veldig godt og hvor jeg finner roen, sier Finn Hågen, som bekrefter at han får mange spørsmål om Altaelva når han er ute og reiser.

– Ja, det gjør jeg. Jeg er veldig stolt av Altaelva jeg skryter alltid av at det er den beste lakseelva og den elva hvor man får den største laksen.