Fokuset på plastavfall langs kysten og hvalen som ble syk og døde av plastforgiftning nådde også frem til Alta videregående skole. Under «Miljøuka» har de fått til et unikt prosjekt. Med 500 «fotsoldater» vil skolen plasten til livs. Samtidig benytter man sjansen til å få noen gode naturfagstimer, lage «trash art» av det man finner til kunstundervisning, og så lager selvfølgelig medielinja film og innslag i sosiale medier.

Fagansvarlige Petter Nilsen (naturfag) og Mari Charlotte Bottolfsen (kunst) forteller om det unike samarbeidet når de tar med seg 500 elever ut i fjæra fredag 16. juni og vil rydde området i indre Altafjord, fra Russeluft til Hjemmeluft.

Naturfagsprosjektet består blant annet av et foredrag fra Vefas om resirkulering av plast.

Kunstprosjektet skal vise at mye kunst kan lages av «verdiløst materiale».

– Vi tenkte at vi skulle lage trash art, og trekke paralleller mot kunsthistorie. Som Marcel Duchamp, som med sitt foregangskunstverk, et pissoar, i 1917 skapte kunsthistorie. Kunsten blir laget i fjæra, dokumentert og tas ned igjen. Det blir spennende å se hva vi finner, og hva elevene klarer å lage. Vi føler det er litt Askepott-aktig, sier Mari Bottolfsen.

– Vi fikk ideen da det ble lyst ut midler til strandrydding, og selv om vi verken fikk søke, eller kunne få midler, var vi blitt så gira at vi ville få det til, forteller Per Bye entusiastisk.

Han er glad for at Alta kommune og Vefas stiller med biler for innsamling og tar en solid dugnadsinnsats der. Fra skolen blir innsatsen det faglige, samt å busse elevene frem og tilbake.